Sos serowy sprawdzi się zarówno jako dip jak i w zapiekance, jest świetnym dodatkiem do warzyw, chipsów, nachos. Sprawdź, jak zrobić sos serowy.
Sos serowy – rodzaje
Sosów serowych jest mniej więcej tyle ile rodzajów sera – każda gospodyni ma na niego swój sposób, a wszystko zależy od rodzaju sera, przypraw i ilości śmietanki. Generalnie możemy je podzielić na dwie kategorie – dipy, do dań typu przekąski takich jak chipsy, nachos, surowe warzywa czy frytki. Wtedy maczamy w nim przekąski i tak się nim zajadamy. Ale w sosie serowym możemy zapiekać warzywa takie jak kalafiory czy brokuły – będzie stanowił dla nich pyszną, choć kaloryczną pierzynkę.
Jak zrobić sos serowy do zapiekanych warzyw?
Przygotuj:
- 250 gr sera tartego cheddar
- 100 gr tartej mozzarelli
- ząbek czosnku
- kilka łyżek śmietany 30 %
- sól i pieprz do smaku
- pół brokułu i pół kalafiora, lub bez mieszania po jednym z tych warzyw. Mogą być mrożone.
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru
- opcjonalnie zioła prowansalskie
Przepis:
Warzywa podziel na koszyczki i gotuj około 5 minut w osolonej wodzie z połową łyżeczki cukru, po czym wyłóż do żaroodpornego naczynia. Starty cheddar i mozzarellę wymieszaj w misce, dodaj wyciśnięty przez prasę czosnek, posól popieprz i zalej wszystkim ułożone w naczyniu warzywa. Piecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 190 stopni. W ten sposób powstaje pyszny wegetariański obiad – kalafior i brokuł w sosie serowym
Jak zrobić sos serowy typu dip?
Przygotuj:
- 200 ml mleka
- 200 gr. sera cheddar
- przyprawy (mielona papryka, gałka muszkatołowa
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mleko podgrzej w garnuszku, a gdy będzie już gorące, dodaj do niego ser. Kiedy składniki połączą się w masę, dodaj przyprawy do smaku. W zależności od tego, jak ostry ma być sos, tyle dodajemy np. ostrej papryki.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]