Od samych nachos lepsze są tylko nachos z sosem serowym. Zobacz, jak szybko i łatwo zrobić samodzielnie dip serowy do tej przekąski.
Nachos prosto z Meksyku
Ta przekąska pochodzi z Meksyku, ale i tu została odkryta stosunkowo niedawno – w 1943 roku. Legenda głosi, że zrobił je pracownik restauracji Club Victoria w przygranicznej miejscowości w Meksyku. Wpadli niespodziewanie głodni Amerykanie, więc kucharz zrobił coś do jedzenia z tego, co miał – pokroił tortille, posypał serem, dodał papryczki wszystko upiekł i podał gościom. Wszyscy byli zachwyceni i pytali, co to za potrawa. Mężczyzna nazywał się Ignacio Anaya, powiedział więc, że to „Nachos Espsciales”, czyli „specjał Ignacia”. Tak przyjęła się nazwa na chipsy z tortilli. Początkowo podawano nachos posypane serem, ale ponieważ i tak topniał, to Amerykanie zaczęli go podawać z sosem serowym a także innymi dipami.
Sos serowy do nachos – składniki.
- 200 ml mleka
- 200 gr. sera cheddar
- przyprawy (mielona papryka, gałka muszkatołowa.
Przepis
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Mleko podgrzej w garnuszku, a gdy będzie już gorące, dodaj do niego ser. Kiedy składniki połączą się w masę, dodaj przyprawy do smaku. W zależności od tego, jak ostry ma być sos, tyle dodajemy np. ostrej papryki. Podajemy na ciepło.
Gęstość sosu serowego do nachos
Dip powinien być nie za rzadki, aby nie spływał z chipsów, ale również niezbyt gęsty, aby nachos się w nim nie łamały. W miarę stygnięcia sos będzie nabierał gęstości. Jeśli wychodzi nam sos zbyt rzadki to możemy go zagęścić łyżką mąki lub skrobi ziemniaczanej.
Wersje kaloryczne
W wersjach „de lux” możemy dodać do sosu łyżkę masła, które roztapiamy z łyżką mąki zanim dodamy mleko i ser. Część lub całość mleka można zastąpić śmietaną, wtedy sos będzie bardziej aksamitny, ale też i bardziej kaloryczny.
Sos serowy – nie tylko do nachos
Dip serowy możemy użyć nie tylko do nachos, ale również do innych chipsów, chrupek kukurydzianych a także pokrojonych w słupki warzyw. Jeśli po takiej „uczcie” zostanie nam nieco dipu, warto go zachować. Kiedy wystygnie przyda się do smarowania kanapek, jako zaprawa do zup i sosów, można też go podgrzać albo dodać do pieczonych warzyw.
ZOBACZ TEŻ:
1 komentarz
[…] Wiadomości […]