Święta Wielkanocne to radość ale i wiele pracy. Sprawdź, co i kiedy możesz przygotować wcześniej, żeby twoja Wielkanoc była idealna.
Dwa tygodnie przed Świętami.
Warto się zastanowić, co masz a czego nie masz w lodówce. Już dwa tygodnie przed Wielkanocą możesz kupić produkty o dłuższej dacie przydatności do spożycia. Mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, przyprawy, ozdoby – te rzeczy mogą bez szkody czekać na święta
Tydzień przed Wielkanocą
Weekend przed Wielkanocą to dobry czas na umycie okien czy wypranie firan. Sprawdź też stan zastawy stołowej, przyrządów kuchennych i obrusów. To również pora na wysianie rzeżuchy – na święta będzie piękna. Inne rzeczy, które możesz przygotować już teraz to upieczenie spodów do mazurków, czy ugotowanie mięs na pasztet. Mazurki zamykamy w szczelnym pojemniku, a mięso mrozimy.
Wtorek – pięć dni przed Wielkanocą
Teraz warto iść do sklepu i kupić wędliny oraz warzywa na święta. Wybieramy te, które ładnie są świeże, aby nie wyglądały niesmacznie za kilka dni, kiedy postawimy je na stole. To czas na kupienie cytrusów, świeżego masła czy margaryny do pieczenia.
Wielka Środa
Cztery dni przed świętami przygotowujemy zakwas na żurek. To dobry moment na marynowanie mięs i oraz zmielenie i doprawienie mięsa na pasztet. Leżąc w marynatach i przyprawach mięsa przejdą ich wspaniałym aromatem
Wielki Czwartek
Mięsa upieczone trzy dni przed świętami zdążą skruszeć do niedzieli. W czwartek więc pieczemy i dekorujemy dom. Warto też porządnie wyczyścić dywany tak, aby w sobotę już tylko je odświeżyć
Wielki piątek
Teraz można wyciągnąć spody do mazurków, które już czekają upieczone i pięknie je udekorować lukrem, kajmakiem lub masą makową. Do niedzieli dekoracje zdążą stężeć i będą idealne do jedzenia. W piątek można już też upiec inne ciasta, przygotować koszyczek, pisanki i chrzan, jeśli ktoś sam chce go przyrządzić.
Wielka Sobota
W sobotę w polskich domach tradycyjnie gotuje się żurek. To również dobry dzień na ugotowanie jajek – tych do żurku i tych na sałatki. W sobotę już można przygotować sałatki, do niedzieli się „przegryzą”. Pamiętaj jedna, że sałatki ze świeżych warzyw lepiej będą wyglądały jeśli polejesz je sosem czy dressingiem tuż przed podaniem. Natomiast same dressingi warto przygotować dzień wcześniej – na drugi dzień będą miały lepszą konsystencję.
ZOBACZ TEŻ: