Jak pasteryzować przetwory? 4 sposoby

Podczas przygotowywania zapraw na zimę przyda się wiedza o tym, jak je zabezpieczyć. Jak pasteryzować przetwory? Poznaj 4 sposoby.

Pasteryzacja – co to jest?

Pasteryzacja to konserwacja potraw, która odbywa się pod wpływem temperatury nie przekraczającej 100 stopni. Dzięki temu twoje przetwory będą mogły być dłużej przechowywane, nie tracąc przy okazji niczego ze swoich walorów odżywczych i smakowych. Pasteryzacja domowa dotyczy wszystkich zapraw, które chcemy przechowywać w słoikach, pozwala ona pozbyć się drobnoustrojów, które mogą powodować psucie się potraw. Dzięki niej twoje smakołyki przetrwają nawet kilkanaście miesięcy, dlatego warto się dowiedzieć, jak pasteryzować przetwory.

Jak pasteryzować przetwory w garnku?

Pasteryzacja w garnku to metoda, którą często stosowały nasze babcie i nazywały ją wekowaniem. Przygotuj bardzo duży garnek, na którego dno połóż bawełnianą ściereczkę, Włóż do niego słoiki i zalej je wodą tak, aby woda nie sięgała to zakrętek. Doprowadź wodę do wrzenia a następnie gotuj dalej słoiki przez 15 – 20 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki typu twist i ustaw do góry dnem na 24 godziny. Po tym czasie możesz schować swoje przetwory w ciemne, suche i chłodne miejsce. Natomiast słoiki typu weka możesz od razu znieść do piwnicy, one nie muszą stać do góry nogami.

Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku jest nieco prostsza niż w garnku, ale można ją robić w piekarniku elektrycznym. Ta metoda sprawdza się tylko w przypadku słoików typu twist. Na blaszce rozłóż ściereczkę bądź papier do pieczenia, poustawiaj na niej słoiki tak, by nie stykały się wzajemnie oraz aby nie dotykały brzegów piekarnika. Włącz temperaturę na 120 stopni i pasteryzuj słoiki przez pół godziny licząc od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury wewnątrz piekarnika. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale zostaw w nim jeszcze słoiki na pół godziny.

Jak pasteryzować przetwory w zmywarce?

Zmywarka nie tylko pomaga nam w myciu naczyń, ale przyda się też do pasteryzacji. Umyte, oczyszczone słoiki z przetworami ułóż w zmywarce do góry dnem i nastaw program na 70 stopni. Po zakończeniu programu zmywania wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem na 24 godziny. Po tym czasie twoje zaprawy będą już przygotowane do zimy.

Wekowanie pod kocem

Przetwory o dużej zawartości cukru lub octu możesz pasteryzować krócej, wystarczy im wekowanie pod kocem. Pamiętaj jednak, że ten rodzaj pasteryzacji sprawdzi się tylko w przypadku przetworów, które wkładasz do słoików jeszcze gorące- będą to wszelkiego rodzaju dżemy, powidła, konfitury i marynaty w gorącej zalewie. Gorące słoiki wraz z zawartością przewróć do góry dnem, zawiń szczelnie w koc, pierzynę lub kołdrę i zostaw tam, dopóki całkiem nie wystygną. Tak możesz pasteryzować zarówno słoiki typu twist jak i weki.

Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi