Wielkanocny przepis Daniela Bereziaka, szefa kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy. Jest to – jak mówi autor – wariacja na temat jajka po szkocku, owiniętego w mięso mielone, opanierowanego i smażonego na głębokim tłuszczu.
Scotch eggs, czyli szkockie jajka, są popularną brytyjską potrawą – można je jadać na zimno jako przekąskę, na przykład w pubie lub na pikniku, ale też na ciepło z sosem pieczeniowym. Ukryte w mięsie jajka mogą być ugotowane na twardo lub mieć płynne żółtko. Pierwszy drukowany przepis na jajka po szkocku pojawił się w 1809 roku, ale tak jak z recepturami na popularne potrawy bywa, każda kucharka czy kucharz ma swoje tajemnice i przyrządza je po swojemu. Wystarczą trochę inne przyprawy, proporcje czy sekretne dodatki, a już poczciwe mielone czy sałatka jarzynowa smakuje zupełnie inaczej.
Nam swój przepis na świetne szkockie jajka zdradził Daniel Bereziak, szef kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy.
Składniki
- 4 jajka ekologiczne
- Na farsz:
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub innego mięsa mielonego, np. cielęcego lub wieprzowego
- 1 cebula biała
- 1 surowe jajko
- sól
- pieprz
- świeży tymianek, ewentualnie rozmaryn
- wędzona papryka w proszku
- Do panierowania
- jajko
- mąka
- bułka tarta
Jajka po szkocku: sposób przyrządzenia
- Jajka należy ugotować na miękko. Od wrzucenia do wrzącej wody ok. 5 minut.
- Następnie należy je wystudzić i obrać.
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i surowe jajko i dokładnie macerujemy.
- Gotowe mięso dzielimy na porcje ok. 100 g i formujemy małe płaskie placuszki, w które zawiniemy ugotowane wcześniej jajka.
- Takie gotowe zawiniątka delikatnie panierujemy klasycznie czyli mąka- jajko-bułka tarta.
- Panierowane jajka smażymy w głębokim tłuszczu, aż nabiorą pięknego złotego koloru, czyli ok. 7 minut, pamiętając, aby tłuszcz nie był maksymalnie gorący.
- Po odsączeniu z tłuszczu jajka należy ok. 10 minut dopiekać w piecu nagrzanym do temperatury 160 stopni C.
Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc: