Jajka po szkocku – przepis szefa kuchni [Posłuchaj]

Jajka po szkocku. Fot. Flickr

Wielkanocny przepis Daniela Bereziaka, szefa kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy. Jest to – jak mówi autor – wariacja na temat jajka po szkocku, owiniętego w mięso mielone, opanierowanego i smażonego na głębokim tłuszczu.

Scotch eggs, czyli szkockie jajka, są popularną brytyjską potrawą – można je jadać na zimno jako przekąskę, na przykład w pubie lub na pikniku, ale też na ciepło z sosem pieczeniowym. Ukryte w mięsie jajka mogą być ugotowane na twardo lub mieć płynne żółtko. Pierwszy drukowany przepis na jajka po szkocku pojawił się w 1809 roku, ale tak jak z recepturami na popularne potrawy bywa, każda kucharka czy kucharz ma swoje tajemnice i przyrządza je po swojemu. Wystarczą trochę inne przyprawy, proporcje czy sekretne dodatki, a już poczciwe mielone czy sałatka jarzynowa smakuje zupełnie inaczej.

Nam swój przepis na świetne szkockie jajka zdradził Daniel Bereziak, szef kuchni restauracji Karczma Rzym w Bydgoszczy.

Składniki

  • 4 jajka ekologiczne
  • Na farsz:
    • 400 g mielonego mięsa wołowego lub innego mięsa mielonego, np. cielęcego lub wieprzowego
    • 1 cebula biała
    • 1 surowe jajko
    • sól
    • pieprz
    • świeży tymianek, ewentualnie rozmaryn
    • wędzona papryka w proszku
  • Do panierowania
    • jajko
    • mąka
    • bułka tarta

Jajka po szkocku: sposób przyrządzenia

  • Jajka należy ugotować na miękko. Od wrzucenia do wrzącej wody ok. 5 minut.
  • Następnie należy je wystudzić i obrać.
  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i surowe jajko i dokładnie macerujemy.
  • Gotowe mięso dzielimy na porcje ok. 100 g i formujemy małe płaskie placuszki, w które zawiniemy ugotowane wcześniej jajka.
  • Takie gotowe zawiniątka delikatnie panierujemy klasycznie czyli mąka- jajko-bułka tarta.
  • Panierowane jajka smażymy w głębokim tłuszczu, aż nabiorą pięknego złotego koloru, czyli ok. 7 minut, pamiętając, aby tłuszcz nie był maksymalnie gorący.
  • Po odsączeniu z tłuszczu jajka należy ok. 10 minut dopiekać w piecu nagrzanym do temperatury 160 stopni C.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc:

Żur wielkanocny – przepis szefa kuchni

Przepis na pysznego mazurka

Sałatka owocowa na święta i na co dzień

Baba drożdżowa na Wielkanoc według XIX-wiecznego przepisu

Sałatka jarzynowa z majonezem – przepis krok po kroku

Sałatka jarzynowa bez jajek

Powiązane

Wyniki Lotto 13.08.2022, sobota [Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja, Ekstra Premia]

Quiz: “Lokomotywa” i inne wiersze Brzechwy. Jak dobrze pamiętasz ukochane rymowanki z dzieciństwa?

15 sierpnia 2022 – czy to dzień wolny? Czy sklepy będą otwarte?