Jajka: fakty i mity na ich temat

Jajka – czy pomagają na potencję? Czy wspomagają nasz wzrok? Jak trzymać je w lodówce? Ewa Podolska podaje fakty i rozwiewa mity na temat jajek.

Czy jedzenie jajek zwiększa potencję?

Dzisiaj kilka faktów i mitów na temat jajek. Czy to prawda, że jajka mają wpływ na potencję? Nie, jest to mit, tak jak opowieści o jej utracie u mężczyzny, który je za dużo jajek.

Czy wspomagają wzrok?

Czy to prawda, że jajka są dobre dla oczu? To prawda. W żółtku jest luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie.

Zobacz też:

Jak przechowywać jajka w lodówce?

Czy jajka należy trzymać w lodówce w kartonowym opakowaniu? Tak, karton opóźnia wysychaniem jaj i chroni je przed wchłanianiem zapachów. Zachowują wtedy świeżość do trzech tygodni. Same żółtka możemy też przechowywać. Należy tylko całe zalać wodą, w ten sposób mogą stać w lodówce i trzy dni. Natomiast same białka w hermetycznie zamkniętym pojemniku postoją nawet tydzień, a zamrożone nawet kilka miesięcy.

Co oznacza kolor skorupki?

Ciemna, czyli brązowa skorupka jaja jest lepsza od białej, ponieważ oznacza, ze kury miały bogatszy i lepiej dobrany pokarm. Znacie to państwo? A to następny mit. W rzeczywistości kolor skorupki jaj jest uwarunkowany genetycznie, czyli zależy od razy czy krzyżówki kur. Ich żywienie nie ma wpływu na kolor skorupki. Polacy najchętniej wybierają jajka brązowe, właśnie ulegając temu mitowi. 90 procent jaj sprzedanych w Polsce ma skorupkę brązową. Zupełnie inaczej jest w innych krajach. We Francji, Hiszpanii, Niemczech i innych europejskich krajach wybierane są przede wszystkim jajka białe. Wyłącznie jajka białe są dostępne w sprzedaży w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie uważają, że tylko takie są bezpieczne, gdyż widać na nich każde zabrudzenie.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi