Łakomczuchom trudno wyobrazić sobie lato bez jagodzianek. Pachnące jagodami drożdżowe bułeczki cudownie smakują zarówno na wycieczce w lesie, jak i na plaży nad jeziorem czy jako dodatek do porannej kawy. Mogą być z kruszonką albo z lukrem, koniecznie z drożdżowego ciasta i wcale nie są trudne do upieczenia. Jak je zrobić? Podajemy przepis krok po kroku.
Jagodzianki są doskonałe zarówno z kruszonką, jak i z lukrem. Są zwolennicy zarówno jednej, jak i drugiej opcji, dlatego podajemy przepis i na kruszonkę, i na lukier – do wyboru.
Jeśli wybierzemy wersję jagodzianek z kruszonką, musimy pamiętać, że trzeba nią bułeczki posypać jeszcze przed pieczeniem. Z kolei jeśli zdecydujemy się na lukier, będziemy je lukrować już po wyjęciu z piekarnika.
Oczywiście, w mniej wyrafinowanej wersji, możemy po prostu gotowe jagodzianki posypać cukrem pudrem.
Składniki na 12 jagodzianek
- Na ciasto:
- 0,5 kg mąki (z tego bierzemy ok. 2-3 łyżek na rozczyn),
- 0,25 litra ciepłego mleka (z tego ok. połowy bierzemy na rozczyn),
- 100 g cukru (z tego łyżkę bierzemy na rozczyn),
- 50 g drożdży,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 80 g roztopionego masła,
- szczypta soli.
- Na nadzienie:
- pół litra czarnych jagód (ok. 300 g),
- łyżka stołowa mąki pszennej lub ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki cukru (w zależności, od tego, czy lubimy bardziej czy mniej słodkie nadzienie).
- Na lukier (opcjonalnie):
- pół szklanki cukru pudru,
- 1-2 łyżki gorącej wody.
- Na kruszonkę (opcjonalnie):
- 3 łyżki mąki,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki zimnego masła z lodówki.
- Do posmarowania jagodzianek (opcjonalnie)
- 1 żółtko, może być wymieszane z odrobiną mleka.
- Do posypania jagodzianek (jeśli nie chcemy ani lukru, ani kruszonki):
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu z 50 g drożdży, pół szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i 2-3 łyżek mąki. Mieszamy wszystko w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15-30 minut w ciepłe miejsce. Będzie gotowy, gdy wyraźnie zwiększy swoją objętość.
- Przystępujemy do wyrabiania ciasta – najlepiej użyć robota kuchennego z hakiem. Do misy robota wlewamy gotowy rozczyn, wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i mleko i uruchamiamy urządzenie, na początku na wolnych obrotach. W trakcie wyrabiania dodajemy całe jajka i żółtka, a na końcu roztopione i przestudzone masło. Potem zwiększamy obroty na maksymalne i wyrabiamy tak długo, aż ciasto nie będzie przyklejać się do misy (jeżeli ciasto nadal się klei, czasami trzeba dodać trochę dodatkowej mąki). Jeśli nie mamy robota z hakiem, wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką w misce, na koniec dobrze będzie wyrobić je przez chwilę rękoma.
- Teraz ciasto musi wyrosnąć. Formujemy je w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat kuchenny, lekko zagniatamy i dzielimy na 12 części.
Uwaga! Jeśli chcemy, żeby jagodzianki były równej wielkości, możemy zważyć całą kulę ciasta, uzyskaną wagę podzielić na 12, po czym odważyć porcje ciasta o odpowiedniej wadze. - Przygotowujemy nadzienie: umyte i wysuszone jagody delikatnie mieszamy z cukrem i mąką.
- Formujemy jagodzianki: z każdej z 12 porcji ciasta robimy okrągły placuszek (można użyć wałka). Na środku każdego placka umieszczamy czubatą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i mąką, po czym bardzo dokładnie sklejamy, zgniatając brzegi (jak pierogi).
- Układamy jagodzianki na blasze do pieczenia łączeniem do dołu. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę (ci, którzy wolą jagodzianki z lukrem albo z cukrem pudrem, odpoczywają). W misce ugniatamy palcami mąkę z cukrem i masłem, aż uzyskamy kruszonkę. Jeśli potrzeba, dodajemy odrobinę więcej masła lub mąki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- Teraz w zależności od wariantu: wyrośnięte jagodzianki:
- jeśli mają być z lukrem – wstawiamy do pieca,
- jeśli mają być z cukrem pudrem: smarujemy wierzch bułeczek roztrzepanym żółtkiem lub żółtkiem z mlekiem, po czym wstawiamy do pieca,
- jeśli mają być z kruszonką: smarujemy wierzch bułeczek roztrzepanym żółtkiem lub żółtkiem z mlekiem, po czym posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieca.
- Pieczemy jagodzianki w temp. 180 st. C około 20 minut (niezależnie od wersji).
- Po wyjęciu z pieca układamy na kratce i odstawiamy do wystudzenia.
- Jagodzianki z kruszonką po wystudzeniu będą już gotowe.
- Jeśli mają być z cukrem pudrem, to jeszcze ciepłe posypujemy cukrem przez siteczko .
- Jeśli mają być z lukrem, to gdy przestygną: dokładnie rozcieramy cukier puder z gorąca wodą (tak żeby nie było grudek) i wierzch przestudzonych jagodzianek od razu smarujemy lukrem, używając pędzelka.
Smacznego!
Sprawdź też:
2 komentarze