Jadalne kwiaty naprawdę istnieją. Można je smażyć, dusić albo dekorować nimi potrawy. Zobacz, które nadają się do jedzenia.
W sztuce kulinarnej używa się ich od stuleci. Dodają daniom nie tylko pięknego wyglądu, ale wpływają też na smak. W starożytnym Rzymie jadano fiołki i róże, a do sosów stosowano lawendę. Natomiast w średniowiecznej Francji nagietki stosowano jako składnik sałatki. Spożywanie kwiatów od wieków popularne jest także w kulturze kulinarnej Azji, Bliskiego Wschodu oraz wśród rdzennych Amerykanów. Warto przywołać np. wodę różaną, którą stosuje się do słodzenia napojów lub mięs w rejonie Bliskiego Wschodu. Co ciekawe, znana wszystkim mieszanka ziół prowansalskich ma w swoim składzie kwiaty lawendy.
Kwiaty jadalne na talerzu
Gatunków, które możemy jeść jest ok. 80. Wśród najbardziej znanych są:
- nagietek lekarski – jego pomarańczowe płatki dodaje się do sałatek oraz barwi sie nimi zupy i sosy
- mniszek lekarski, czyli po prostu dobrze znany wszystkim mlecz – zrywany wcześnie ma miodowy smak i świetnie pasuje do sałatek, syropów bądź nalewek
- stokrotki – młode kwiaty jadalne mogą być używane w całości, z większych obrywa się tylko płatki
- lawenda – wykorzystuje się ją jako składnik ciastek albo naparu
- kwiaty cukinii
- nasturcja większa – ma kwiaty o ostrym smaku przypominającym rzeżuchę i świetnie nadaje się do sałatek
- płatki róży jadalnej – używa się ich do dekoracji lub jako składnik konfitury
- bratek – jego kwiaty mają łagodny smak
- niebieskie kwiaty ogórecznika lekarskiego lub fiołka wonnego – wspaniale sprawdzą się w sałatce lub po kandyzowaniu zamienią się w oryginalnego cukierka
Zobacz też:
Kwiaty cukinii jako placki
Mają delikatny aromat oraz piękny żółty, czasami lekko pomarańczowy kolor. Warto jednak zaznaczyć, że można je z powodzeniem wykorzystać również w kuchni. I to w bardzo ciekawy sposób. Kwiaty jadalne cukinii można nadziewać np. mieszanką ryżu i mięsa jak gołąbki lub serem, a potem dusić lub smażyć.
W Grecji nadziewa się je białym serem owczym lub kozim, mieszanką ryżu, czasami mięsem i dusi w sosie pomidorowym. Jednak najprostszą formą ich podania jest usmażenie w cieście. Wystarczy przygotować ciasto naleśnikowe, zanurzyć w nim oczyszczone kwiaty cukinii i smażyć w gorącym tłuszczu.
Jak jeść bezpiecznie
Dodanie jadalnych kwiatów do swojej diety na pewno urozmaici nasze kulinarne doznania. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.
Jeśli nie mamy pewności, że roślina jest jadalna należy koniecznie sprawdzić jej zastosowanie w rzetelnym źródle. Najlepiej spożywać kwiaty wyhodowane w domu.ub wiesz, że są bezpieczne do spożycia.
Zdecydowanie nie należy jeść kwiatów przydrożnych ani tych zebranych w publicznych parkach. W obu przypadkach rośliny mogą zawierać niebezpieczne pestycydy, a kwiaty przydrożne będą zanieczyszczone spalinami samochodowymi.