Indeks glikemiczny (IG) pozwala zmierzyć wpływ jedzenia różnego rodzaju na poziom cukru we krwi. Dowiedz się, jak go stosować, by ułożyć prawidłową dietę. Prezentujemy też przykładowe produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym.
Spis treści:
Indeks glikemiczny to w uproszczeniu rodzaj klasyfikacji produktów spożywczych pod względem zawartości cukrów. IG pomaga zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę lub cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Znając indeks glikemiczny możemy tak układać nasz jadłospis, żeby utrzymywać stężenie glukozy we krwi na zbliżonym poziomie i zapobiec jego wahaniom.
Jak działa IG?
Ten parametr określa wpływ węglowodanów na stężenie glukozy. Dzięki temu możemy podzielić produkty spożywcze na te o niskim bądź wysokim indeksie glikemicznym. W przypadku tych pierwszych ich zjedzenie powoduje niewielki wzrost stężenia cukru w organizmie, natomiast jedzenie pokarmów o wysokim IG powoduje duży wzrost stężenia glukozy.
Produkty spożywcze w IG określa się za pomocą punktacji od 0 do 100 (100 to indeks glikemiczny glukozy). Jedzenie dzieli się w tym przypadku na trzy kategorie:
- od 0 do 55 – są to produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym (jedzenie większej ich ilości nie zwiększy znacząco poziomu glukozy);
- od 56 do 69 – średni IG (powinno się jeść mniejsze porcje takich produktów);
- od 70 wzwyż – wysoki indeks glikemiczny (tych w miarę możliwości powinno się spożywać jak najmniej).
Indeks glikemiczny – skąd się bierze?
Ten współczynnik jest obliczany dla każdego produktu przez specjalistów. Jednak nawet ten sam produkt w różnych warunkach może mieć wysoki lub niski IG. To zależy od wielu czynników i zmiennych, wśród których znajdują się między innymi:
- zawartość białka, błonnika, kwasów tłuszczowych czy tłuszczów;
- rodzaj węglowodanów (im więcej zawiera prostych węglowodanów, tym wyższy ma IG);
- stopień dojrzałości owoców lub warzyw (np. dojrzały banan może mieć wysoki IG powyżej 70 a ten sam owoc, tylko niedojrzały może mieć IG poniżej 60);
- sposób przyrządzania (np. gotowana marchewka ma większy indeks glikemiczny niż surowa. Tak samo makaron dłużej gotowany ma wyższy IG – warto więc przyrządzać makaron al dente);
- rozdrobnienie pokarmu (im bardziej jest rozdrobniony, tym większy ma IG);
- rodzaj wcześniejszego posiłku;
- łączenie jedzenia o różnym IG (lepiej łączyć te o niskim indeksie z tymi o wysokim – dzięki temu indeks całego posiłku się obniża).
- cechy fizyczne (wiek, aktywność, szybkość trawienia posiłków, itd.)
Czytaj też:
Gdzie można sprawdzić indeks glikemiczny?
Dostępny jest on w różnych tabelach opracowywanych przez specjalistów, dostępnych w internecie. Można się posiłkować tabelami zawartymi w opracowaniach naukowych renomowanych uczelni. Dostępne są też gotowe tabele, jak na przykład ta zaprezentowana poniżej, pochodząca z serwisu wapteka.pl. Zwróć uwagę, że indeks glikemiczny obejmuje żywność zawierającą węglowodany, więc takie produkty jak mięso, ryby, jajka i tłuszcze mają IG=0. Musisz sam zdecydować, jak duża ich część ma znaleźć się w twojej diecie.
Wysoki i niski indeks glikemiczny – przykładowe produkty
Jak już wspomniano wcześniej, niektóre produkty spożywcze mają zerowy IG: mięso (wieprzowina, drób, cielęcina, wołowina), ryby, jajka, oleje roślinne, ser żółty czy masło.
Przykładowe produkty o niskim IG:
- agrest (IG=15);
- ogórek (15);
- kapusta (biała, czerwona i pekińska) (15);
- sałata lodowa (10);
- papryka, rzodkiewka, por, pomidor, pieczarki (15)
- gorzka czekolada (22);
- chudy twaróg (30);
- grapefruit (25)
- gruszka i jabłko (38);
- surowa marchewka (16);
- truskawki (40);
- pomarańcze (42);
- wiśnie (22).
Przykładowe produkty o średnim IG:
- gotowane ziemniaki (IG=69);
- ugotowana marchew (47)
- ugotowany makaron (61);
- ryż biały gotowany (64);
- ananas (59);
- ananas w puszce (65);
- rodzynki (64);
- czekoladowy baton (około 44-65);
- czarne winogrona (59).
Przykładowe produkty o wysokim IG:
- bagietka (IG=99);
- suszone daktyle (103);
- frytki (75)
- kasza jęczmienna (70);
- kasza jaglana (71);
- chipsy ziemniaczane (90);
- arbuz (72);
- dynia (75);
- żelki (78).
Indeks glikemiczny - o czym pamiętać
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) to w uproszczeniu rodzaj klasyfikacji produktów spożywczych pod względem zawartości cukrów.
Ile wynoszą różne poziomy indeksu glikemicznego?
Od 0 do 55 – są to produkty spożywcze o niskim indeksie glikemicznym; od 56 do 69 – średni IG; od 70 wzwyż – wysoki indeks glikemiczny (tych w miarę możliwości powinno się spożywać jak najmniej).
Skąd się bierze IG?
Ten współczynnik jest obliczany dla każdego produktu przez specjalistów. Jednak nawet ten sam produkt w różnych warunkach może mieć wysoki lub niski IG. To zależy od wielu czynników.
Czy są produkty spożywcze z zerowym indeksem glikemicznym?
Tak, niektóre produkty spożywcze mają zerowy IG. Są to: mięso (wieprzowina, drób, cielęcina, wołowina), ryby, jajka, oleje roślinne, ser żółty czy masło.
1 komentarz