Wielokrotnie powtarzałam, jakie to wspaniałe działanie na nasz organizm ma likopen zawarty w pomidorach i ich przetworach. Ale ktoś słusznie zapyta – to ile mam ich jeść, ile razy w tygodniu makaron z sosem pomidorowym, ile szklanek soku wypić? No więc po kolei.
Ile likopenu powinniśmy spożywać dziennie?
Dawka dzienna powinna wynosić 10-15 miligramów, a jeśli chcemy wywołać efekt terapeutyczny, to 30 miligramów.
Ile likopenu jest w świeżych pomidorach, a ile w przetworach?
Świeże pomidory mają pomiędzy 3,1 a 7,74 miligramów likopenu w 100 gramach. Średni waży około 170 gramów i w zależności od odmiany zawiera pomiędzy 5 a 13 miligramów. Więcej znajduje się go w przetworach, ale jego zawartość zależy od zastosowanej technologii produkcji.
- Pasta pomidorowa może zawierać nawet 150 miligramów w 100 gramach, ale czasem ma go zaledwie 5 miligramów.
- Keczup: 9-13 miligramów w 100 gramach
- Sos do spaghietti: ponad 18 miligramów w 100 gramach
- Szklanka soku pomidorowego to 22 miligramy likopenu.
Przetwory lepsze niż świeże pomidory
Produkty powstałe na bazie pomidorów są znacznie lepszym źródłem likopenu niż świeże, jedzone na surowo. Mają 4 razy lepszą przyswajalność. Jego przyswajanie dodatkowo zwiększa tłuszcz. Dlatego zaleca się dodawać do nich, a także potraw na ich bazie, oliwę z oliwek lub inny zdrowy tłuszcz.
Co ciekawe, likopen jest lepiej wchłaniany także wtedy, gdy jest spożywany po podgrzaniu.
A na koniec ciekawostka. Nałogowi palacze mają go mniej we krwi niż niepalący o około 20 procent. Reaktywne formy azotu, które znajdują się w dymie papierosowym, wnikają z płuc do krwi, a następnie powodują degradację cząsteczek likopenu. To jeszcze jeden powód, by nie palić.
Przeczytaj też:
- Pomidory a rak prostaty
- Jak działa likopen?
- Dieta bogata w ryby obniża ryzyko śmierci u chorych na serce?
- Czy pomidory chronią nas przed nowotworami?
- Pomidory a nowotwory i choroby serca
- Pomidory – jaka jest ich historia
- Przepis na gęstą zupę pomidorową
1 komentarz