Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi? Kiedy mamy do czynienia z hiperglikemią? Dlaczego za wysoki poziom glukozy może być niebezpieczny dla życia?
Ostatnio mówiliśmy o hipoglikemii, to jest bardzo groźny stan. Przypomnijmy, mamy z nim do czynienia, gdy poziom cukru we krwi będzie za niski. Może się tak zdarzyć, jeśli diabetyk pominął posiłek albo miał nagły wysiłek fizyczny. Ten stan jest śmiertelnie niebezpieczny, ponieważ można popaść w śpiączkę. Ale oczywiście istotą cukrzycy jest stan, gdy mamy za dużo cukru we krwi. Taki stan to właśnie jest hiperglikemia. Taka sytuacja także może być dla osób chorych na cukrzycę zagrożeniem życia.
Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi
Patrzymy się na to z punktu widzenia liczb w ten sposób, że u zdrowego człowieka poziom cukru powinien się mieścić w przedziale od 70 do 99 mg/dcl. U chorego na cukrzycę prawidłowy poziom glukozy badany na czczo nie powinien przekraczać 110 mg/dcl, a dwie godziny po posiłku 140 mg/dcl. Powyżej tego wyniku mamy do czynienia z hiperglikemią.
Dlaczego hiperglikemia jest groźna dla życia
Groźne są właśnie te długotrwale utrzymujące się poziomy cukru, ponieważ powodują one rozwój późnych powikłań cukrzycowych, które objawiają się zaburzeniami najważniejszych dla życia narządów – serca, nerek, oczu, układu nerwowego. Najczęstsze powikłania hiperglikemii to zawał serca, udar – i tu powiem cztery bardzo mądrze brzmiące słowa – retinopatia, nefropatia, neuropatia i polineuropatia cukrzycowa.
Przeczytaj też:
- Czym jest hipoglikemia?
- Cukrzyca: odpowiednia dieta może być kluczowa – twierdzą naukowcy
- Cukrzyca: Co zrobić, żeby nie zachorować?
- Nefropatia cukrzycowa
- Cukrzyca może zwiększyć ryzyko choroby Alzheimera? Naukowcy sprawdzają
- Poranne treningi zwiększają ryzyko zawału serca u mężczyzn z cukrzycą typu 2
- Cukrzyca a oczy: Retinopatia cukrzycowa
- Indeks glikemiczny – co to jest niski i wysoki poziom IG i jak go sprawdzić?
- Cukrzyca typu 2. Jakie mogą być przewlekłe powikłania
- Cukrzyca typu I a II – jaka jest różnica?
- Erytrytol zamiast cukru – właściwości, jak i ile stosować