Grzyby – jak odróżnić jadalne od trujących? [PORADNIK]

Dowiedz się, jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych, żeby przygotować bezpieczny obiad dla całej rodziny. Przedstawiamy sposoby na właściwą oceną grzybów.

Grzybobranie to czysta przyjemność: spędzamy czas na łonie natury, a dodatkowo możemy z pięknego lasu wrócić koszykiem pełnych grzybów, które potem możemy przyrządzić. Żeby jednak ta uczta nie zmieniła się w stypę, trzeba się najpierw upewnić, że grzyby, które zebraliśmy nie okażą się trujące. Dobrym pomysłem jest wzięcie ze sobą na grzybobranie atlasu grzybów, żeby nie dopuścić do pomyłek. Oprócz tego pamiętajmy też o następujących zasadach przy zbieraniu grzybów:

Miej pewność, nie miej wątpliwości

Pierwsza ważna zasada podczas grzybobrania głosi: jeśli nie masz pewności, to lepiej odpuść. Gdy nie jesteś do końca pewien, czy dany grzyb jest jadalny czy nie, to na wszelki wypadek go nie ruszać. Lepiej zostawić go w lesie, niż zjeść. Zbieraj tylko takie, co do których masz pewność, że nie będą niebezpieczne.

Gorzkie – znaczy groźne

To stary sposób: jeśli chcesz odróżnić grzyb jadalny od trującego – przełam jego kapelusz lub trzonek i delikatnie dotknij go czubkiem języka. Jeśli poczujesz gorzki smak, to znaczy że jest on niebezpieczny i nie należy go zabierać.

Unikaj białych blaszek

Jeśli na spodniej stronie kapelusza znajdują się białe blaszki, to jest to oznaka niebezpieczeństwa. Choć zdarzają się nieliczne grzyby tego rodzaju, które są jadalne, to większość jest śmiertelnie trująca, więc najlepiej w ogóle nie zbierać żadnego z nich. Można zbierać grzyby, które po spodniej stronie kapelusza mają ciemny kolor (np. brązowy).

Czerwone–zabronione

To truizm i niemal każdy wie jak wygląda zabójczo niebezpieczny muchomor, ale warto to również przypomnieć: trzeba unikać grzybów z czerwonymi kapeluszami. Wiele z nich jest bardzo trujących – taki jaskrawy kolor w świecie przyrody to niemal zawsze ostrzeżenie przed bardzo niebezpieczną trucizną.

Sprawdź też:

Unikaj grzybów z pierścieniem na nóżce

Zbierając je sprawdzaj nogę pod kapeluszem. Jeśli znajduje się na niej okrągła narośl przypominająca niewielki pierścień albo kapelusz pod właściwym kapeluszem, to dla ciebie sygnał alarmowy. Wiele grzybów z takim pierścieniem jest trujących i nie można ich zbierać.

Używaj koszyka

Podczas grzybobrania najlepiej jest wkładać swoje trofea do przewiewnego wiklinowego koszyka. Jeśli będziesz je zbierać do plastikowej torby lub innego szczelnego opakowania, to może spowodować wytwarzanie przez nie szkodliwych substancji.

Nie jedz, jeśli nie masz 100% pewności

To nawiązuje do pierwszej zasady: zjadaj tylko takie grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są bezpieczne. Pamiętaj że niektóre trujące gatunki wyglądem są bardzo zbliżone do tych pysznych i poszukiwanych. Dlatego zawsze upewnij się na 100%, że można bezpiecznie zjeść dane grzyby.

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących - zasady

Nie zbieraj czerwonych grzybów

Trzeba unikać grzybów z czerwonymi kapeluszami. Wiele z nich jest bardzo trujących – taki jaskrawy kolor w świecie przyrody to niemal zawsze ostrzeżenie

Jak odróżnić grzyby jadalne od trujących?

Przełam jego kapelusz lub trzonek i delikatnie dotknij go czubkiem języka. Jeśli poczujesz gorzki smak, to znaczy że jest on niebezpieczny i nie należy go zabierać.

Jedz tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność

Zjadaj tylko takie grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są bezpieczne. Pamiętaj że niektóre trujące gatunki wyglądem są bardzo zbliżone do tych pysznych i poszukiwanych.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi