Grzaniec świetnie rozgrzeje po długim, zimowym spacerze lub wypadzie w góry. Zobacz, jak przygotować go w domu.
Historia grzańca sięga bardzo daleko. Jak wskazują źródła grzane wino pijali już starożytni Rzymianie. Przepisy na rozgrzewające wino z przyprawami można też znaleźć w średniowiecznej książce kucharskiej z 1390 roku.
Ludzkość pokochała grzańce i kocha je do dzisiaj. Ich popularność wzrasta oczywiście w okresach zimowych. W serwowaniu ciepłego alkoholu z przyprawami korzennymi przodują zwłaszcza jarmarki świąteczne, które wystawiają się w wielu miastach Europy – również w Polsce.
Jarmarki świąteczne już dawno się zwinęły, ale na szczęście grzaniec bez problemu przygotujemy samodzielnie w domu. Warto zaznaczyć, że możliwa jest również opcja bezalkoholowa. Wystarczy użyć bezalkoholowego wina, piwa lub cydru.
Grzaniec – jak zrobić?
Zacznijmy od ważnej informacji: podgrzewając alkohol, należy uważać, żeby go nie zagotować. Po zagotowaniu straci on bowiem swój smak i aromat.
Do przygotowania napoju należy przede wszystkim wybrać ulubiony alkohol: wino, piwo lub cydr. Warto zaznaczyć, że przepis na grzaniec jest bardzo prosty w wykonaniu. Polega właściwie na odpowiednim, wolnym podgrzaniu alkoholu i dodaniu do niego wybranych składników.
Co można dodać do grzańca?
- Przede wszystkim będziemy potrzebować czegoś słodkiego – może to być cukier (zwykły lub trzcinowy), miód albo syrop np. malinowy.
- Ponadto należy zaopatrzyć się w aromatyczne dodatki, takie jak: goździki, cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa.
- Warto również dodać do grzańca owoce: cytrynę, pomarańczę, grejpfruta lub startą z tych owoców skórkę.
- Do dekoracji świetnie sprawdzą się przyprawy w postaci stałej, czyli np. laska cynamonu albo gwiazdki anyżu.
Grzane wino
Składniki na dwie porcje:
- 0,5 litra wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki cukru lub miodu
- przyprawy (wedle upodobań)
- opcjonalnie: 2 plasterki pomarańczy lub cytryny
Przepis:
- Wszystkie składniki oprócz świeżych owoców umieścić w garnku i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż alkohol zacznie delikatnie parować (pamiętajmy: nie doprowadzamy alkoholu do wrzenia).
- Odstawić z ognia, przelać do kubków i włożyć plasterki pomarańczy lub cytryny.
Piwo na ciepło z jajkiem
Piwo jako grzaniec także świetnie smakuje i rozgrzewa. W dodatku z piwem można trochę bardziej poszaleć w kwestii składników. Popularną formą ciepłego piwa jest np. słodki grzaniec z koglem moglem.
Składniki na dwie porcje:
- 1 litr piwa (świetnie nada się jasne)
- 6 łyżeczek cukru
- 2 żółtka
- przyprawy (wedle upodobań)
- opcjonalnie: 2 laski cynamonu lub wanilii
Przepis:
- Utrzeć żółtko z cukrem na gęstą, jednolitą piankę. Wymieszać z piwem i przyprawami.
- Napój wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, delikatnie mieszając. Gdy grzaniec będzie już bardzo gorący (ale nie wrzący), zdjąć napój z ognia.
- Całość przelać do wysokich kubków lub kufli do piwa. Należy pamiętać, żeby wlewać napój powoli, po ściance. Gotowy grzaniec możemy udekorować np. laską cynamonu lub wanilii.
Zobacz też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!