Gorąca czekolada idealna na zimowy wieczór – jak zrobić?

Gorąca czekolada/ fot. Ruth Georgiev unsplash.com

Gorąca czekolada to przepyszny napój, który smakuje nie tylko dzieciom. Zobacz, jak samodzielnie przygotować ją w domu.

Czy jest coś pyszniejszego od czekolady? Chyba tylko czekolada do picia na gorąco z dodatkiem aromatycznych przypraw, bitej śmietany lub marshmallows (czyli słodkich, puszystych pianek).

Oczywiście musimy wszyscy zgodnie przyznać: tak, jest to smakołyk (jak większość smakołyków) kaloryczny. Warto jednak zaznaczyć, że gdy nadchodzi zima, a wraz z nią ponure i mroźne poranki i wieczory, kaloryczność raczej traci na znaczeniu.

Zdecydowanie ważniejsze jest to, że gorąca czekolada sprawi nam przyjemność, odpręży i wprawi w dobry nastrój. Jak bowiem pokazują badania czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. 

Gorąca czekolada – jak zrobić

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że w tym artykule chodzi o prawdziwą gorąca czekoladę. Czyli napój gęsty i aromatyczny. Warto bowiem dodać, że w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów sproszkowanej czekolady (w formie dobrze znanego nam z dzieciństwa słodzonego, granulowanego kakao). W takiej formie napój będzie przypominał raczej czekoladowe mleko niż gorącą czekoladę. Choć trzeba przyznać, że jego przygotowanie jest o wiele prostsze: wystarczy tylko zalać proszek gorącym mlekiem lub wodą.

Przejdźmy jednak do rzeczy.

Czego potrzebujemy do przygotowania gorącej czekolady?

  • śmietanka kremówka 30% (200 ml)
  • mleko (0,5 l)
  • ulubiona gorzka czekolada (100 g)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • opcjonalnie: ekstrakt waniliowy/cynamon

Jak przygotować?

W rondelku podgrzać mleko i śmietankę kremówkę. Mieszać prawie do zagotowania płynu. Jeśli chcemy dodajemy kilka kropel ekstraktu waniliowego. Następnie stopniowo dodajemy połamaną w kostki czekoladę (po kostce) cały czas energicznie mieszając. Całość należy zagotować, aż napój będzie gładki i kremowy.

Jak udekorować?

Po przelaniu napoju do ulubionego kubka lub filiżanki możemy ozdobić gorącą czekoladę np. bitą śmietaną posypaną cynamonem. Jeśli lubimy słodką ekstrawagancje możemy dodać na wierzch słodkie pianki marshmallows. Takie rozwiązanie spodoba się zwłaszcza dzieciom. Warto również poeksperymentować z przyprawami. Możemy dodać np. szczyptę sproszkowanego chili, kardamon, goździki lub gałkę muszkatołową

Wersja wegańska

Na szczęście dla osób, które nie jedzą nabiału mamy dobrą wiadomość. Oni także mogą cieszyć się wyśmienitym smakiem gorącej czekolady. Wystarczy zastosować w przepisie wegańskie zamienniki, które w dzisiejszych czasach są łatwo dostępne w popularnych dyskontach i supermarketach. 

Przepis będzie więc taki sam. Zamieniamy natomiast śmietankę kremówkę na wegańską śmietankę (sojową lub owsianą), a mleko krowie na mleko kokosowe lub migdałowe. Warto jednak pamiętać, żeby użyć gorzkiej czekolady zawierające minimum 70% kakao. Produkty zawierające mniej mają bowiem często w swoim składzie tłuszcz mleczny.

Zobacz też:

Powiązane

Najlepsze cytaty Beaty Tyszkiewicz

Psy i koty – dlaczego zachowują się tak, a nie inaczej? Wyjaśniamy

Kolory ścian – jak wpływają na samopoczucie człowieka?