Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

Gałka muszkatołowa - zastosowanie/ fot. scym z Pixabay

Gałka muszkatołowa stosowana jest jako przyprawa. Jednak oprócz wartości kulinarnej ma też właściwości prozdrowotne. Zobacz, na co pomoże.

Muszkatołowiec korzenny, z którego pozyskuje się gałkę muszkatołową, pochodzi z Moluków. Przyprawa znana była już w starożytnych Indiach, a do Europy dotarła najpóźniej w IX wieku. Bizantyjscy mnisi przyprawiali nią spożywany w dni postne kleik z suszonego grochu. Co ciekawe, na początku XVII wieku produkcję przyprawy przejęli Holendrzy, a nielegalny handel gałką muszkatołową lub jej uprawa karane były śmiercią. 

Gałka muszkatołowa – właściwości

Zawiera takie związki organiczne jak m.in.  kwas foliowy, witaminę C, A i B6 oraz niacynę. Ponadto znajdują się w niej także minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. 

Nasiona muszkatołowca korzennego są również źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na przewód  pokarmowy człowieka, m.in. ułatwiając wypróżnianie oraz zapobiega skokom cukru we krwi. 

Ponadto gałka muszkatołowa to cenne źródło antyoksydantów – substancji, które spowalniają starzenie organizmu oraz zapobiegają nowotworom, chorobom serca i wątroby Przyprawa ta używana jest również w dentystyce ze względu na swoje działanie antybakteryjne. 

Warto również wspomnieć o jej właściwościach antydepresyjnych. Badania przeprowadzone na szczurach dowodzą, że określone dawki gałki muszkatołowej poprawiają nastrój. Mówi się również o jej pozytywnym wpływie na jakość snu. 

Jak używać?

Przede wszystkim należy pamiętać, że gałka muszkatołowa może być niebezpieczna w większych ilościach. Spożyta w ilości 5–15 gramów ma działanie psychoaktywne z powodu zawartości mirystycyny. Objawy działania mirystycyny pojawiają się 3–6 godzin po spożyciu i ustępują po upływie 24 godzin. Powodują niepokój, zaburzenia orientacji w czasie i przestrzeni, oderwanie od rzeczywistości i sny na jawie, uczucie unoszenia się w powietrzu, złudzenia i omamy wzrokowe.

Należy jednak zaznaczyć, że w małych ilościach przyprawa ta jest zupełnie nieszkodliwa, a ze względu na zawarte w niej witaminy i minerały może pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka.

Warto więc włączyć ją na stałe do codziennej diety. Pamiętając, że najbardziej intensywny smak i aromat ma świeżo starta gałka. Możemy np:

  • dodawać ją do ciepłego mleka lub kawy lub innych ciepłych napojów
  • przyprawiać nią warzywa, mięso lub ryby
  • wzmocnić nią smak ulubionego owocu
  • używać do pieczenia

Zobacz też:

Powiązane

Wyniki Lotto 13.08.2022, sobota [Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Kaskada, Mini Lotto, Super Szansa, Ekstra Pensja, Ekstra Premia]

Quiz: “Lokomotywa” i inne wiersze Brzechwy. Jak dobrze pamiętasz ukochane rymowanki z dzieciństwa?

15 sierpnia 2022 – czy to dzień wolny? Czy sklepy będą otwarte?