Francuskie sosy bazowe - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Francuskie sosy bazowe

Francuskie sosy bazowe

Kuchnia francuska słynie z obfitego stosowania aromatycznych sosów. Dobrze przyrządzony sos dodaje smaku i aromatu niemal każdej potrawie. Istnieje niezliczona ilość odmian sosów francuskich, ale większość z nich pochodzi od jednego z pięciu sosów bazowych.

Francuskie sosy klasyfikowało wielu znakomitych szefów kuchni. Jako pierwszy dokonał tego Antonin Carême w 1833 roku. Potem w 1867 roku – Jules Gouffé, a w 1903 roku Auguste Escoffier. Ich klasyfikacje nieco się różniły, ale dziś najczęściej przyjmuje się metodologię, dzięki której setki sosów są klasyfikowane jako warianty pięciu podstawowych sosów bazowych.

1. Beszamel – sos bazowy z masła, mąki i mleka

To prosty sos przyrządzany z masła, mąki i pełnego mleka. Beszamel i pochodne sosy można stosować w niezliczonych potrawach, m.in. w kremowych zupach i jako dodatek do wszelkich zapiekanek i makaronów

Jedna porcja (60 ml) zapewnia około:

  • 130 kcal
  • 7 g tłuszczu
  • 3 g węglowodanów
  • 3 g białka

Popularne sosy na bazie beszamelu to m.in.:

  • Mornay: z cebulą, goździkami, serem gruyère i parmezanem
  • Sos śmietanowy: z gęstą śmietaną
  • Soubise: z masłem i karmelizowaną cebulą
  • Nantua: z krewetkami, masłem i gęstą śmietaną
  • Sos cheddar: z pełnym mlekiem i serem cheddar

2. Velouté – sos bazowy z masła, mąki i bulionu

Velouté to prosty sos zrobiony z masła, mąki i bulionu. Jest podobny do beszamelu, ponieważ jest to biały sos zagęszczony zasmażką, ale zamiast mleka zawiera bulion. Najczęściej używa się bulionu z kurczaka, ale można też dodawać innych białych wywarów, na przykład z cielęciny lub ryb. Chociaż nie jest to tradycyjne, można również zrobić wegetariańskie velouté z bulionu warzywnego. Podstawowy velouté może być stosowany samodzielnie do mięs i warzyw lub być bazą licznych sosów pochodnych.

Jedna porcja (60 ml) velouté z bulionu z kurczaka zawiera około:

  • 50 kcal
  • 3 g tłuszczu
  • 3 g węglowodanów
  • 1 g białka

Popularne sosy na bazie velouté to m.in.:

  • Supreme: z bulionem z kurczaka, gęstą śmietaną i grzybami
  • Węgierski: z bulionem z kurczaka lub cielęciny, cebulą, papryką i białym winem
  • Normandzki: z bulionem rybnym ze śmietaną, masłem i żółtkiem
  • Wenecki: z bulionem z kurczaka lub ryby, estragonem, szalotką i pietruszką
  • Niemiecki: z bulionem z kurczaka lub cielęciny, sokiem z cytryny, żółtkiem i śmietaną

3. Espagnole – brązowy sos bazowy

To bogaty, ciemny sos zrobiony z zasmażonego bulionu, przetartych pomidorów i smażonej włoszczyzny (marchewki, cebuli i selera). Podobnie jak velouté głównymi składnikami espagnole są zasmażka i bulion. Jednak zamiast białej zasmażki i rosołu do espagnole używa się brązowego rosołu i brązowej zasmażki. Brązowy bulion powstaje z upieczonych i ugotowanych na wolnym ogniu kości wołowych lub cielęcych, podczas gdy brązowa zasmażka to mąka i masło, które są gotowane wystarczająco długo, aby przyrumienić masło. Te składniki nadają espagnole szczególnie bogaty, złożony smak. Ponieważ espagnole i jego pochodne są ciężkie i gęste, zwykle podaje się je z ciemnymi mięsami, takimi jak wołowina lub kaczka.

Porcja (60 ml) sosu espagnole zawiera około:

  • 50 kcal
  • 3 g tłuszczu
  • 4 g węglowodanów
  • 1 g białka

Popularne sosy na bazie espagnole to m.in.:

  • Demi-glace: z dodatkowym bulionem wołowym lub cielęcym, ziołami i przyprawami zredukowanymi do gęstej konsystencji przypominającej sos
  • Robert: z sokiem z cytryny, musztardą, białym winem i cebulą
  • Charcutière: z musztardą, białym winem, cebulą i piklami
  • Grzybowy: z grzybami, szalotką, sherry i sokiem z cytryny
  • Burgund: z czerwonym winem i szalotką

4. Sos holenderski, majonez

Sos holenderski to pikantny, kremowy sos z masła, soku z cytryny i surowych żółtek. Sos holenderski jest pochodnym od majonezu (do majonezu zamiast masła dodaje się oliwy) i nie zawsze był klasyfikowany jako sos bazowy. Używa się go m.in. do klasycznego dania śniadaniowego – jajek po benedyktyńsku. Wyróżnia się na tle innych francuskich sosów bazowych, ponieważ zagęszcza się nie zasmażką, ale poprzez emulgowanie żółtek i masła.

Ma reputację trudnego do przygotowania, ale klucz do zrobienia dobrego sosu holenderskiego to lekkie podgrzanie żółtek, masło o temperaturze pokojowej i równomierne, ciągłe ubijanie. Ważne jest, aby dodawać masło do żółtek powoli i stopniowo, żeby składniki pozostały stabilne i nie rozdzielały się. Sos holenderski i jego pochodne są często podawane do jajek, warzyw lub lżejszych mięs, takich jak drób, do i ryb.

Porcja (60 ml) sosu holenderskiego zawiera około:

  • 163 kcal
  • 17 g tłuszczu
  • 0,5 g węglowodanów
  • 1,5 g białka

Popularne sosy na bazie sosu holenderskiego to m.in.:

  • Bearneński: z białym winem, estragonem i pieprzem
  • Choron: z estragonem i pomidorem
  • Maltański: z sokiem z czerwonej pomarańczy
  • Mus: z bitą śmietaną
  • Ailloli: sos majonezowy z oliwą, czosnkiem i musztardą

5. Sos pomidorowy – najpopularniejszy

Jest prawdopodobnie najpopularniejszym z francuskich sosów bazowych. Klasyczny francuski sos pomidorowy zagęszcza się zasmażką i doprawia wieprzowiną, ziołami i aromatycznymi warzywami. Jednak większość nowoczesnych sosów pomidorowych składa się głównie z przetartych pomidorów doprawionych ziołami i zredukowanych do bogatego, aromatycznego sosu. Sosy pomidorowe są niezwykle wszechstronne i można je podawać z duszonymi lub pieczonymi mięsami, rybami, warzywami, jajkami i daniami z makaronu.

Porcja (60 ml) sosu pomidorowego zawiera około:

  • 15 kcal
  • 0 g tłuszczu
  • 3 g węglowodanów
  • 1 g białka

Na bazie sosu pomidorowego powstały m.in.:

  • Kreolski: z białym winem, czosnkiem , cebulą, pieprzem cayenne i czerwoną papryką
  • Algierski: z zieloną i czerwoną papryką
  • Portugalski: z czosnkiem, cebulą, cukrem, solą, pietruszką i obieranymi pomidorami
  • Prowansalski: z oliwą, pietruszką , czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem
  • Marinara: z czosnkiem, cebulą i ziołami

Przeczytaj też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz więcej >