Dowiedz się, czemu właśnie teraz warto jeść pomidory i czy te przetworzone również są zdrowe. O zaletach przetworów pomidorowych opowiada Ewa Podolska.
Dziś będziemy mówić o jedzeniu – o pomidorach, tych gruntowych. Jesień. Tak, proszę państwa, bo to jest ten cudowny moment, gdy mamy do wyboru, do koloru, ceny są już naprawdę przystępne, a poza tym to jest czas, gdy robimy przetwory z pomidorów.
Powiedzą państwo: nie, no, kupujemy ketchupy, i tak dalej. No, owszem, można kupować. Ale znam takich, którzy robią. A dlaczego powiedziałam o tych przetworach? Bo mamy w głowie coś takiego zakodowanego, że jak coś jest przetworzone, to jest mniej zdrowe niż surowe. A w wypadku pomidorów jest inaczej, bo są bardzo zdrowe, bo mają likopen (to jest związek, który dla naszego zdrowia jest fantastyczny. Są badania, które mówią, że likopen jest bardzo dobry, jeśli idzie o zapobieganie u mężczyzn zapobieganiu zachorowaniu na raka prostaty).
Przetworzone pomidory też są dobre
Jak przekonuje Ewa Podolska, warto również jeść pomidory przetworzone, na przykład w zupach. Jeśli oczywiście mamy w ogródku piękne, soczyste pomidory to też jak najbardziej możemy z nich korzystać. Można z nich zrobić na przykład sos pomidorowy (nie trzeba tego robić z koncentratu). Właśnie teraz, bo one mają teraz tyle soku.
Wydaje się to paradoksalne, ale w tych pomidorach przetworzonych, które zostały poddane obróbce cieplnej, jest znacznie więcej likopenu niż w pomidorach surowych. To nieczęsto tak bywa z warzywami, bo zazwyczaj, gdy je podgrzewamy, to tracimy witaminy.
Jedzmy proszę państwa pomidory, zwłaszcza te przetworzone, które jak się okazuje, są zdrowsze!
Może Cię też zainteresować: