Wiele osób na całym świecie przechodzi na diety wegańskie i wegetariańskie z wielu różnych powodów. Jedni dlatego, że troszczą się o dobrostan zwierząt, inni z powodu przekonań religijnych, a inni z przyczyn zdrowotnych. Co o dietach roślinnych mówią badania naukowe?
Badania potwierdzają pogląd, że diety roślinne, zarówno wegetariańskie, jak i wegańskie, przynoszą korzyści zdrowotne.
Diety wegańskie i wegetariańskie a cukrzyca typu 2
Analiza opublikowana w JAMA Internal Medicine na podstawie badań ponad 300 tysięcy uczestników, wykazała, że osoby ściśle przestrzegające diety roślinnej (spożywające produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy, warzywa i owoce, przy jednoczesnym ograniczeniu lub wyeliminowaniu pokarmów zwierzęcych, takich jak mięso, nabiał i jajka) miały o 23 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Poza tym stwierdzono, że u osób, których dieta opiera się tylko na produktach pochodzenia roślinnego, otyłość jest rzadkością.
Diety roślinne a rak prostaty
W badaniu z 2016 r. opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition naukowcy analizowali diety ponad 26 tysięcy mężczyzn przez prawie osiem lat. Okazało się, że mężczyźni na diecie wegańskiej mają o 35 proc. niższe ryzyko raka prostaty w porównaniu z tymi, którzy stosują diety niewegetariańskie.
Według materiałów publikowanych w The Lancet w lutym 2019 roku, dieta bazująca głównie na roślinach mogłaby zapobiec około 11 milionów zgonów rocznie na całym świecie. Jednocześnie żywność roślinną można produkować w sposób bardziej zrównoważony, czyli można wytworzyć wystarczającą ilość żywności dla rosnącej populacji ludności bez dalszych szkód w środowisku.
Amerykańska Akademia Żywienia i Dietetyki o dietach roślinnych
Zgodnie ze stanowiskiem amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym wegańskie, są zdrowe i odpowiednie pod względem żywieniowym. Mogą zapewniać korzyści zdrowotne w profilaktyce i leczeniu niektórych chorób. Diety te są odpowiednie na wszystkich etapach cyklu życia, w tym w ciąży, laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwie, okresie dojrzewania, starszej dorosłości oraz dla sportowców.
Diety roślinne są bardziej przyjazne dla środowiska niż diety bogate w produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ wykorzystują mniej zasobów naturalnych i wiążą się z dużo mniejszymi szkodami dla środowiska. Wegetarianie i weganie są narażeni na zmniejszone ryzyko niektórych schorzeń, w tym choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, niektórych rodzajów raka i otyłości.
Niskie spożycie tłuszczów nasyconych i wysokie spożycie warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, produktów sojowych, orzechów i nasion to cechy diet wegetariańskich i wegańskich, które zapewniają niższy poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein o niskiej gęstości oraz lepszą kontrolę glukozy w surowicy. Czynniki te przyczyniają się do redukcji chorób przewlekłych.
Weganie potrzebują jednak dodatkowych źródeł witaminy B12, takich jak wzbogacona żywność lub suplementy.
Co warto wiedzieć o dietach wegańskich i wegetariańskich
Czy osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską są mniej narażone na cukrzycę typu 2?
Według badań osoby stosujące dietę roślinną miały o 23 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Czy mężczyźni stosujący dietę roślinną są mniej narażeni na rozwój raka prostaty?
Mężczyźni na diecie wegańskiej mają o 35 proc. niższe ryzyko raka prostaty w porównaniu z tymi, którzy stosują diety niewegetariańskie.
Czy dietę wegańską można stosowac w ciąży?
Diety wegańskie dobrze zbilansowane są odpowiednie na wszystkich etapach cyklu życia, w tym w ciąży, laktacji czy niemowlęctwa,
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 50 tys. złotych! Kliknij i sprawdź
Przeczytaj też: