Jak się odżywiać, jeśli cierpi się na zespół jelita drażliwego? Dowiedz się, jaka dieta jest najlepsza dla tych osób.
Słuchacz zadał pytanie: co jeść przy IBS? To skrót od nazwy angielskiej choroby zespół jelita nadwrażliwego, czasami mówi się po prostu drażliwego. Choroba ta to jest jedna z najczęściej stawianych diagnoz na świecie.
Zespół jelita drażliwego to choroba jelita cienkiego i grubego, objawiająca się głównie bólami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień, które nie są uwarunkowane zmianami organicznymi ani biochemicznymi.
Sprawdź też: Odporność – co jest jej podstawą?
Przyczyny zespołu jelita drażliwego
Nie jest łatwo leczyć problemy jelitowe tego typu, ponieważ nie ma tylko jednej przyczyny tej choroby. Ta choroba ma charakter przewlekły i w zależności od dominującego objawu wyróżnia się jej trzy typy:
- biegunkowy;
- zaparciowy;
- mieszany – występowanie naprzemienne biegunek i zaparć.
Przeczytaj: Wygląd stolca – o czym może świadczyć
Nie ma też uniwersalnej diety dla każdej osoby borykającej się z problemem zespołu jelita nadwrażliwego. Wiele osób potrzebuje drobnych zmian, zastosowanie diety lekkostrawnej lub wysoko błonnikowej, wyeliminowania kluczowych produktów. Inni zaś powinni jak najszybciej wdrożyć bardziej restrykcyjną formę, czy tak zwaną dietę fodma.
W celu dobrania indywidualnego leczenia żywieniowego należy wybrać się do wykwalifikowanego dietetyka. Każdy bowiem choruje inaczej.
Zobacz: Kamica nerkowa – objawy, przyczyny, zapobieganie
Jaką dietę stosować przy zespole jelita nadwrażliwego?
Jedynym zalecanym przez badania postępowaniem dietetycznym, które przynosi korzyści znacznej grupie pacjentów, jest tak zwana dieta fodmap. Polskie Towarzystwo Gastroenterologii rekomenduje stosowanie takiej diety przez 6 tygodni.
Po informacje na ten temat odsyłam państwa do książki pani doktor nauk o zdrowiu Hanny Stolińskiej „Jelito drażliwe, leczenie dietą”.
Warto przeczytać też: Jak się nie przejeść w święta? Co robić, gdy zjemy za dużo?
A teraz kilka podstawowych zasad
Najczęściej źle tolerowane przez osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego są produkty wzdymające, takie jak: cebula, czosnek, kapusta, rośliny strączkowe, kalafior, brokuły, brukselka, kukurydza, produkty mleczne, kawa, produkty z pszenicy, jaja, cytrusy, drożdże, ostre przyprawy, produkty smażone, żywność typu fast food.
Najbardziej ogólne zalecenia dietetyczne to:
- regularne jedzenie pięciu posiłków dziennie o małej objętości;
- rezygnacja lub znaczne ograniczenie ilości produktów, których chory nie toleruje;
- ograniczenie spożycia produktów tłustych i smażonych;
- unikanie produktów i potraw powodujących wzdęcia;
- ograniczenie ilości spożywanej kawy, herbaty, napojów alkoholowych i gazowanych.
Najlepsze będą potrawy gotowane w wodzie lub na parze, a także pieczone w folii lub duszone bez tłuszczu. Niewskazane jest za to smażenie, grillowanie i tradycyjne pieczenie.
Więcej we wspomnianej książce: „Jelito drażliwe, leczenie dietą”.
Może Cię zainteresować: Zaparcia – przyczyny, leczenie, zapobieganie