Czym jest cukrzyca typu II?

Cukrzyca Fot. Pixabay

Ewa Podolska w programie „Szlachetne zdrowie w Radiu Pogoda” wyjaśnia, w jaki sposób dochodzi do powstania cukrzycy typu II, kto jest na to narażony oraz w jaki sposób organizm chorej osoby przestaje produkować insulinę.

Informowaliśmy już wcześniej o tym, że cukrzyca ma to do siebie, że zanim pojawią się pierwsze objawy, niszczy nasze narządy i to niestety często nieodwracalnie. Pisaliśmy już również o tym, w jaki sposób powstaje cukrzyca typu I. Dzisiaj wyjaśnimy, czym jest cukrzyca typu II.

Cukrzyca typu I i cukrzyca u kobiet ciężarnych to 10 procent przypadków, a pozostałe to jest cukrzyca typu II. W cukrzycy typu II mamy do czynienia z insulinoopornością (nie należy jej mylić z odpornością). W tym przypadku zmniejsza się po prostu wrażliwość tkanek na insulinę.

Jak powstaje insulinooporność?

Trzustka produkuje insulinę, i to dość dużo, ale komórki są mało wrażliwe na jej działanie. Mamy na to pewien wpływ, ponieważ – kiedy dochodzi do tego – wtedy, kiedy ujawniają się geny, które są odpowiedzialne za powstawanie cukrzycy typu II. Dzieje się tak, gdy więcej jemy zwłaszcza cukrów prostych i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i mniej się ruszamy, a więc my swoim zachowaniem doprowadzamy do tego, że nasze komórki stają się mało wrażliwe na insulinę.

Trzustka produkuje insulinę, w końcu komórki trzustki ulegają uszkodzeniu i w ogóle przestają wtedy produkować ten hormon. I wtedy rzeczywiście już w postaci zaawansowanej choroby też trzeba podawać z zewnątrz insulinę.

Zobacz też:

Powiązane

Przepisy z PRL-u: Jak zrobić domowe krówki?

Czy trzeba zapylać pomidory w tunelu? Wyjaśniamy

Haubice M777 – królowe pola bitwy pomagają Ukrainie