Czy owoce i warzywa w puszkach są równie zdrowe jak świeże?

Owoce i warzywa w puszkach mają niezaprzeczalne zalety - są wygodne, niedrogie i dostępne przez cały rok. Fot. Pxfuel

Owoce i warzywa w puszkach mają niezaprzeczalne zalety – są wygodne, niedrogie i dostępne przez cały rok. Czy mają tyle samo składników odżywczych i witamin co świeże produkty?

Wartości odżywcze produktów świeżych i w puszkach

W wypadku większości produktów, gdy porównamy je w postaci konserwowej ze świeżymi, nie ma dużej różnicy w makroskładnikach – białku, węglowodanach i tłuszczach. Na przykład 100 g pomidorów z puszki ma 1 g białka, 3,8 g węglowodanów i znikomą ilość tłuszczu, natomiast 100 g świeżych pomidorów zawiera 0,5 g białka, 3 g węglowodanów, a także znikomą ilość tłuszczu. Jeśli chodzi o kalorie, to 100 g pomidorów w puszkach ma 19 kcal, a świeżych – 14 kcal.

Pod względem witamin i minerałów są niewielkie różnice. Owoce i warzywa w puszkach są wartościowym źródłem składników odżywczych i są dobrym elementem zbilansowanej diety. Jednak w procesie konserwowania może dojść do utraty niewielkiej ilości witamin i minerałów. Na przykład pomidory z puszki zawierają 328 µg karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, natomiast świeże pomidory mają go 349 µg. Pomidory w puszkach zawierają również 11 mg C , natomiast pomidory świeże – 22 mg witaminy C. Niemniej jednak konserwy nadal są cennym źródłem wielu witamin i minerałów w diecie.

Jak kupować konserwowe owoce i warzywa

Kupując owoce lub warzywa w puszkach, warto sprawdzać ich etykiety i unikać tych z nadmiarem soli lub cukru. Na przykład ananas z puszki w syropie zawiera 16,5 g cukru na 100 g, ananas z puszki w soku – 12 g w 100 g, a świeży ananas – 11 g naturalnego cukru w 100 g.

Proces konserwowania może powodować wzrost stężenia cukru lub soli mimo niedodawania dodatkowych składników. Na przykład pomidory z puszki zawierają 5 g sodu w 100 g, czyli o o 3 g więcej niż świeże, które mają 2 g sodu w 100 g. Różnica ta jest jednak niewielka i mimo to stanowią one zdrowy dodatek do zbilansowanej diety.

Jak przetwarzane są konserwowe owoce i warzywa?

Owoce i warzywa są myte i przygotowywane w zależności od potrzeb, na przykład usuwane są pestki, mogą też być obierane lub krojone przed blanszowaniem. Następnie są blanszowane, po czym są pakowane do puszek z dodatkiem wody, syropów, soków lub przypraw.

W wypadku konserwowych owoców zalewa, czyli woda, syrop lub sok, jest sterylizowana przed zamknięciem puszki. Warzywa w puszkach zazwyczaj są szybko podgrzewane za pomocą pary do odpowiedniej temperatury i natychmiast schładzane.

Większość owoców i warzyw jest przetwarzana blisko miejsca zbioru, aby w jak największym stopniu zachować ich świeżość i składniki odżywcze.

Przeczytaj też:

Powiązane

14. emerytura w sierpniu – ile wyniesie? [Wyjaśniamy]

Jak dbać o stawy psa?

Wojna na Ukrainie 2022: dzień po dniu

1 komentarz

Wino – jak je podawać, do jakiego posiłku i o czym pamiętać? [PORADNIK] » Radio Pogoda - wiadomości, porady, informacje - słuchaj radia 24 sierpnia 2021 - 10:19
[…] Kuchnia […]
Dodaj komentarz