Czy jedzenie czosnku wzmacnia odporność? Wyjaśnia Ewa Podolska

Czy jedzenie czosnku wzmacnia odporność? Wyjaśnia Ewa Podolska Fot. Pixabay

Czy czosnek faktycznie ma właściwości wzmacniające odporność organizmu, czy to tylko mit? Co jeść by zwiększyć odporność? Posłuchaj porad Ewy Podolskiej.

Odporność – zwłaszcza w obecnych czasach jest bardzo przez nas wszystkich pożądana. Co jeść by ją zwiększyć? Rozczaruję państwa – nie ma żadnego pojedynczego produktu, który zapewnia nam dobrą odporność.

Czosnek – fakty i mity

Także cudowne działanie czosnku to mit. Czosnek nie wzmacnia odporności i nie zapobiega infekcjom, ale – i to jest naukowo dowiedzione – że jeżeli zachorujemy, to skraca czas infekcji. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i alicynę – związek o charakterystycznym ostrym zapachu. Najzdrowszy jest czosnek surowy, ale ze względu na ten specyficzny zapach nie przez wszystkich jest akceptowany.

Uwaga: czosnek jedzony w bardzo dużych ilościach może odbić się na naszej wątrobie. Współczesna fitoterapia poleca wdychanie oparów z rozgniecionego czosnku. Jeśli ich zapach okaże się zbyt drażniący i wystąpi np. łzawienie oczu, to należy przerwać kurację.

Zobacz też:

Czy witamina C wzmacnia odporność?

Podobnie jak z czosnkiem jest i z witaminą C, o czym już państwu mówiłam. Jej wysokie spożycie wcale nie podwyższa odporności, ale w trakcie infekcji skraca czas jej trwania.

Profilaktyczne przyjmowanie czosnku ma sens jedynie w sezonie nasilonych infekcji, kiedy to cały czas mamy kontakt z chorymi. Oprócz czosnku, działanie przeciwdrobnoustrojowe mają m.in. cebula, czarny bez, a także przyprawy: imbir, goździki i kurkuma.

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina

1 komentarz

Beata 24 czerwca 2021 - 12:48
Uwielbiam takie naturalne sposoby na zdrowie. Budowanie odporności to podstawa. Na przeziębienie zresztą zostaję przy naturze i stawiam na naturalny Apicold z propolisem, który łagodzi ból i podrażnienie gardła.
Dodaj komentarz