Czy da się zrobić powidła bez cukru? Mamy przepis!

Cukier jest drogi i trudno dostępny, a poza tym… bardzo niezdrowy. Dlatego koniecznie sprawdź nasz przepis na powidła bez cukru.

Czy można zrobić powidła bez cukru?

Powidła śliwkowe bez cukru wyjdą pyszne, ale jest jeden warunek – musisz poświęcić im nieco czasu, kilka godzin przez 4 kolejne dni. Przepis na nie pochodzi z czasów, kiedy cukier był rarytasem, ale długi proces ich przyrządzania pozwala wydobyć ze śliwek to, co najlepsze. Wprawdzie zrobienie tego przetworu zabiera sporo czasu, ale masz pewność, że twoje powidła będą bez konserwantów, barwników i…. bez cukru. I jeszcze ważna rada – najlepsze do powideł są śliwki węgierki bardzo dojrzałe. Sprawdź, czy ich skórka przy ogonku zaczęła się lekko marszczyć – jeśli tak, oznacza to, że wyjdą ci idealne powidła.

Składniki

Przygotuj:

  • 3 kilogramy śliwek
  • pół szklanki wody

Przepis na powidła śliwkowe bez cukru

Śliwki umyj, przekrój każdą na pół i wyjmij z niej pestkę. Następnie włóż do garnka i dodaj pół szklanki wody. Gotuj je/smaż bez przykrycia przez około 4 godzin, co jakiś czas mieszając, koniecznie drewnianą łyżką. Przez kolejne 3 dni smaż powidła przez 3 godziny. Jeśli śliwki zamienią się w brązowe płaty powoli spływające z chochli oznacza to, że twoje powidła są gotowe. Przełóż je jeszcze gorące do czystych słoików i starannie zakręć.

Powidła śliwkowe bez cukru – dodatki

Smażąc powidła śliwkowe bez cukru możesz dodać do nich łyżkę cynamonu lub goździków a także łyżkę wanilii – twoje powidła nabiorą wtedy większego aromatu. Te z cynamonem czy z goździkami świetnie sprawdzą się jako dodatek do pierników na święta.

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

ZOBACZ TEŻ:

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi