Czy czekolada jest zdrowa?

Z jednej strony czekolada, zwłaszcza gorzka, jest bogata w polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne. Z drugiej – zawiera cukier i jest kaloryczna. Ile i jakiej możemy zjadać dziennie?

Pytanie, czy czekolada jest zdrowa, jest proste, ale odpowiedź już mniej.

Kakao bogate w polifenole

Z jednej strony mamy kakao, bogate w polifenole. Uważa się, że gorzka czekolada zawiera ich więcej niż czerwone wino. Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne i zapobiegają działaniu wolnych rodników. Spożycie gorzkiej czekolady może zwiększyć stężenie dobrego cholesterolu we krwi. Niektóre badania mówią, że kakao korzystnie wpływa też na ciśnienie tętnicze. Trzeba pamiętać, że zbyt dużo czekolady może nam zaszkodzić.

Lepsza dla zdrowia jest czekolada gorzka

Czekolada jest dość kaloryczna, jej nadmiar może powodować szybkie tycie. Dodatkowo duża zawartość cukru może prowadzić do rozwijania się cukrzycy typu II, przy czym gorzka zawiera 70% kakao. W mlecznych bywa to różnie 25-30%. Gorzka ma o połowę mniej cukru niż mleczna: mleczna 48-55 gramów w tabliczce, gorzka 20-30%. Natomiast tzw. biała to już zwykły cukier z tłuszczem. Wniosek jest prosty, zdecydowanie lepsza dla zdrowia jest gorzka.

A co do dodatków, o ile czekolada z orzechami jest warta polecenia, to nadziewana już raczej nie. Nadzienie bowiem to z reguły tłuszcz utwardzany plus cukier z dodatkiem smakowym.

A ile czekolady można zjeść dziennie?

Jeżeli idzie o gorzką, to zaleca się nie przekraczać 20 gramów dziennie, czyli około 1/5 tabliczki. Natomiast mlecznej zdecydowanie mniej – tylko jedna-dwie kostki dziennie.

Przeczytaj też:

Dieta w nadciśnieniu tętniczym – co jeść, czego unikać

Najlepsze źródła magnezu w żywności

Zgaga – co to jest i jak się ją leczy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi