Cynamon – właściwości i zastosowanie

Cynamon - właściwości/ fot. Diana Polekhina unsplash.com

Cynamon kojarzy się z szarlotką. Ale poza pięknym aromatem ma też właściwości prozdrowotne. Zobacz, jak wpływa na nasz organizm.

Otrzymuje się go z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Do najbardziej znanych gatunków zalicza się: cynamonowiec cejloński, chiński oraz kamforowy. 

Ludzie używali go już od czasów starożytnych, np. w Starożytnym Egipcie wykorzystywano go w procesie mumifikacji. Co ciekawe, wzmianki o tej przyprawie można znaleźć w Piśmie Świętym, w dziełach Herodota oraz pismach lekarzy arabsko-muzułmańskich. 

Cynamon – właściwości i zastosowanie

Najwięcej prozdrowotnych substancji aktywnych znajduje się w liściach oraz korze cynamonu. Najważniejsze z nich to aldehyd cynamonowy, który ma działanie przeciwnowotworowe i odpowiada za charakterystyczny zapach przyprawy oraz epikatechina, która w połączeniu z aldehydem cynamonowym może zapobiegać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Niektórzy badacze wskazują, że substancje te mogą opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera, a nawet jej zapobiec.

Warto zapamiętać, że cynamon przyda się nam w walce z dolegliwościami żołądkowymi. Wspomaga przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Stosuje się go m.in. w zatruciach pokarmowych oraz przy biegunkach. Ponadto pobudza on wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega zaburzeniom jelitowym. 

Ponadto cynamon (oraz olejek cynamonowy) wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniża ciśnienie tętnicze. Naukowcy odkryli również, że cynamon chroni przed cukrzycą typu 2 m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim oraz zwiększenie ekspresji genów receptora dla insuliny.

Warto też wspomnieć o takich właściwościach cynamonu jak:

  • działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
  • opóźnianie procesu starzenia się skóry, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym
  • działanie rozgrzewające (stosuje się go m.in. w maściach łagodzących bóle reumatyczne oraz w przeciwbólowej maści tygrysiej)
  • przyspieszanie przemiany materii 

Przeciwwskazania

Cynamon może wywoływać podrażnienia skóry u dzieci poniżej 12 r.ż. Warto również pamiętać, że jest on alergenem pokarmowym i kontaktowym, dlatego może spowodować podrażnienie skóry. Nie powinny go spożywać także osoby ze skłonnościami do krwotoków oraz cierpiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego.

Zobacz też:

Powiązane

Dzień Babci i Dziadka 2022 – najlepsze pomysły na prezenty [10 inspiracji]

Szałwia lekarska – właściwości i zastosowanie

Cepelia – prawdziwa sztuka ludowa

2 komentarze

Jadalne kwiaty – zobacz, które możesz zjeść – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 8 listopada 2021 - 16:50
[…] Porady […]
Kardamon – właściwości i zastosowanie – Radio Pogoda – wiadomości, porady, informacje – słuchaj radia 8 listopada 2021 - 18:53
[…] Porady […]
Dodaj komentarz