Cukrzyca: odpowiednia dieta może być kluczowa – twierdzą naukowcy

Cukrzyca: odpowiednia dieta może być kluczowa Fot. Pixabay

Dieta bogata w warzywa, owoce i błonnik daje znaczące korzyści osobom chorym na cukrzycę – potwierdza najnowsze badanie opublikowane w tym miesiącu na łamach prestiżowego pisma „British Medical Journal”.

Lekarze już od lat swoim cierpiącym na cukrzycę pacjentom zalecali tego rodzaju „niskoglikemiczny” reżim żywieniowy, który wspomaga utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi. Najnowsze odkrycia naukowców potwierdzają słuszność tych zaleceń.

Jak wyglądało badanie

W ramach opisywanej pracy naukowcy z Uniwersytetu w Toronto przejrzeli wyniki uzyskiwane przez 1617 pacjentów z cukrzycą typu 1. i 2., którzy przez co najmniej trzy tygodnie znajdowali się na niskoglikemicznej diecie. Większość tych osób była w średnim wieku oraz miała nadwagę lub otyłość. Korzystali również z leków lub insuliny.

„Choć badanie było niewielkie, to jego wyniki są ważne. Myślę, że dało ono pacjentom wyjątkową możliwość uzyskania celów leczenia dzięki stosowaniu prawidłowej diety” – powiedział współautor badania, dr John Sievenpiper z Uniwersytetu w Toronto.

Czy te diety się sprawdziły?

Indeks glikemiczny mierzy to, jak szybko rozmaite rodzaje pożywienia wpływają na poziom cukru we krwi. Wcześniejsze badania wykazały, że pokarmy z grupy niskoglikemicznych pomagają zachować stały poziom cukru i zmniejszają ryzyko choroby serca u cukrzyków.

Z opisywanego badania wynika, że diety niskoglikemiczne najprawdopodobniej miały wpływ na niższy poziom cukru we krwi. Według naukowców taka dieta może też wpływać na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, zmniejszenie wagi i liczby białek powodujących stan zapalny w organizmie. Jednocześnie nie odnotowano, by tego rodzaju plany żywieniowe negatywnie wpływały na stan „dobrego cholesterolu, ciśnienie krwi, poziom insuliny czy wagę – twierdzą naukowcy. Zwracają również uwagę na fakt, że chociaż pacjenci uczestniczący w badaniu już korzystali z leków lub insuliny, to wciąż właściwa dieta mogła być dla nich pomocna.

Co powinni jeść cukrzycy?

Jak twierdzi nadzorująca badanie Laura Chiavaroli z Uniwersytetu w Toronto, cukrzycy wybierając do diety węglowodany powinni skupić się na żywności pochodzenia roślinnego, czyli warzywach, owocach, roślinach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych. Prowadzący badanie naukowcy podkreślają, że niski indeks glikemiczny ma dieta śródziemnomorska.

Sprawdź też:

Powiązane

Polskie piosenki świąteczne [TOP 5]

Zaparcia – co jeść, a czego unikać

Najlepsze westerny w historii kina