Cukrzyca: biomarker we krwi pozwoli przewidzieć początek choroby wiele lat przed objawami

Badanie poziomu folistatyny we krwi pozwoli przewidzieć rozwój cukrzycy prawie 20 lat przed objawami. Fot Pxfuel

Jedno z białek we krwi pozwoli lekarzom przewidzieć, czy ktoś zachoruje na cukrzycę typu 2 prawie 20 lat przed diagnozą. Naukowcy z Uniwersytetu w Lund odkryli, że poziom białka zwanego folistatyną we krwi może wskazywać na ryzyko cukrzycy nawet 19 lat przed wystąpieniem jej objawów.

Poziom folistatyny a ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

Autor opublikowanego w w czasopiśmie Nature Communications badania, dr Yang De Marinis, zauważa, że ​​wysoki poziom folistatyny wydaje się być predyktorem wystąpienia cukrzycy typu 2, niezależnie od wieku pacjenta, wskaźnika masy ciała, poziomu glukozy we krwi, diety i poziomu aktywności fizycznej. Folistatyna jest białkiem biorącym udział w regulacji metabolizmu człowieka. Za wydzielanie tej substancji odpowiedzialna jest głównie wątroba.

Folistatyna sprzyja rozpadowi tłuszczu z tkanki tłuszczowej, co prowadzi do zwiększonej akumulacji tłuszczu w wątrobie. Skutkiem tego jest większe ryzyko niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, insulinooporności i cukrzycy typu 2.

„Poprzednie badania wykazywały, że na poziom folistatyny we krwi wpływa sposób odżywiania i aktywność fizyczna, a także stany takie jak ciąża. Gdy poziom folistatyny utrzymuje się na zbyt wysokim poziomie, może to prowadzić do uwalniania tłuszczu z tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji do zwiększonego magazynowania tłuszczu w wątrobie oraz ryzyka cukrzycy typu 2 i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, jak wykazaliśmy w naszym badaniu” – stwierdził dr De Marinis.

Zdrowe odżywianie może kontrolować folistatynę

Cukrzyca typu 2 to rosnący problem zdrowotny na całym świecie, a badania szacują, że prawie pół miliarda ludzi może cierpieć na tę chorobę. Chociaż utrata masy ciała, zmiana diety na zdrowszą i ćwiczenia fizyczne mogą pomóc w zmniejszeniu objawów, a nawet w zapobieganiu wystąpienia cukrzycy, wczesne wykrycie czynników ryzyka choroby ma również kluczowe znaczenie dla rozwoju choroby.

Naukowcy obserwowali ponad 5300 osób ze Szwecji i Finlandii przez okres od czterech do 19 lat. Badając genomy uczestników, odkryli, że na poziom folistatyny mają wpływ nasze geny. Okazało się, że jej poziom reguluje gen GCKR, regulator glukokinazy.

„Nasze badanie pokazuje, że folistatyna ma potencjał, aby stać się ważnym biomarkerem do przewidywania ryzyka cukrzycy typu 2,  a także przybliża nas o krok do zrozumienia mechanizmów stojących za tą chorobą” – pisze De Marinis w komunikacie prasowym.

Naukowcy pracują teraz nad opracowaniem narzędzia diagnostycznego opartego na sztucznej inteligencji i prostym badaniu krwi, dzięki któremu u pacjenta będzie można określić indywidualne ryzyko rozwoju cukrzycy w przyszłości.

Dr De Marinis podkreśla jednak, że w rozwoju cukrzycy typu 2 bardzo ważna jest profilaktyka – jej ryzyko zmniejszają zbilansowane posiłki, zdrowe odżywianie i regularne ćwiczenia fizyczne.

Przeczytaj też:

Powiązane

Czy trzeba zapylać pomidory w tunelu? Wyjaśniamy

Haubice M777 – królowe pola bitwy pomagają Ukrainie

Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych 2022 – jak to działa?