Według naukowców z Centers for Disease Control and Prevention dzieci, które wyzdrowiały z COVID-19, mają znacznie zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 lub typu 2.
Podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę zaobserwowano już wcześniej wśród dorosłych, którzy wyzdrowieli z COVID-19. Naukowcy w Europie także odnotowali wzrost liczby dzieci, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 1 od początku pandemii. Jednak badanie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jest jednym z pierwszych, które przeanalizowały duże bazy danych pancjentów w celu oszacowania częstości występowania nowych diagnoz cukrzycy u dzieci poniżej 18. roku życia, które chorowały na COVID lub były zakażone koronawirusem.
Jak przeprowadzono badanie
W badaniu wykorzystano bazy danych dwóch amerykańskich planów zdrowotnych IQVIA i HealthVerity. W jednym planie przeanalizowano dane obejmujące okres od marca 2020 r. do lutego 2021 r., a w drugim od marca 2020 r. do czerwca 2021 r., wybierając te, które odnotowały jakikolwiek kontakt z opieką zdrowotną związaną z COVID-19 w podziale na grupy wiekowe i płcie. Przyjrzano się diagnozom cukrzycy postawionym u młodzieży poniżej 18. roku życia w ciągu roku lub dłużej, począwszy od 1 marca 2020 r., porównując osoby, które miały COVID-19, z tymi, które nie miały.
Naukowcy stwierdzili wzrost zachorowań na cukrzycę w obu zestawach danych – w jednym 2,6 razy więcej nowych przypadków cukrzycy wśród dzieci, które przechorowały COVID w porównaniu z tymi, które go nie miały, i o 30 proc. więcej w drugim zestawie.
„Nawet wzrost o 30 proc. to bardzo duży wzrost ryzyka” – powiedziała „The New York Times” Sharon Saydah, badaczka z CDC i główna autorka badania. Dodała, że różnice prawdopodobnie wynikają z różnych sposobów klasyfikowania dzieci jako tych, które przechorowały COVID-19.
Jak wyjaśnia dr Saydah, nie jest jeszcze jasne, czy cukrzyca typu 2 po COVID-19 będzie stanem przewlekłym u tych dzieci, czy też stanem przejściowym, który z czasem ustąpi. Większość dzieci była obserwowana dość krótko, bo tylko nieco ponad cztery miesiące.
Kluczowe są szczepienia i ochrona dzieci przed zakażeniem COVID
Dodała, że odkrycie podkreśla znaczenie szczepienia wszystkich kwalifikujących się dzieci przeciwko COVID oraz stosowania środków, takich jak maskowanie i dystansowanie się, zwłaszcza w celu ochrony najmłodszych, których nie można jeszcze zaszczepić.
„To naprawdę ważne, aby lekarze, pediatrzy i rodzice byli świadomi oznak i objawów cukrzycy, aby mogli zdiagnozować swoje dzieci” – powiedziała dr Saydah. Do charakterystycznych objawów należą zwiększone pragnienie, częste oddawanie moczu, niezamierzona utrata masy ciała i zmęczenie. Podkreśliła, że przyrost masy ciała i siedzący tryb życia, które nasiliły się podczas pandemii, są również czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
Wiele dzieci biorących udział w badaniu zostało zdiagnozowanych dopiero po epizodzie cukrzycowej kwasicy ketonowej, zagrażającej życiu komplikacji, która pojawia się, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości insuliny, aby pozwolić komórkom cukru we krwi na wykorzystanie go jako energii.
Dr Saydah i jej koledzy nie dokonali rozróżnienia między typami cukrzycy, w tym w swojej analizie zarówno typu 1, jak i typu 2. Wzrost zaobserwowano zarówno wśród osób, które zachorowały na COVID, jak i tych, u których wystąpiły objawy bezobjawowe, ale wynik testu był pozytywny.
Przeczytaj też:
- Czym jest cukrzyca typu II?
- Jak COVID-19 omija system immunologiczny? Naukowcy już wiedzą
- Poziom cukru we krwi. Jak czytać wyniki?
- COVID-19 niebezpieczny dla cukrzyków?
- Otyłość i nadwaga. Ponad połowa dorosłych Polaków waży za dużo
- EMA rekomenduje szczepienie dzieci w wieku 5-11 lat szczepionką Pfizera
- USA: Rośnie liczba zakażeń COVID-19 u dzieci
- COVID-19: Małe dzieci łatwiej zarażają domowników niż nastolatki
- Zespół zapalny u dzieci, które nie miały objawów COVID-19