Chłodnik na trzy sposoby. Przepis na zupy idealne na upał

Chłodnik można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdź 3 przepisy na zupy, które przyniosą ochłodę w czasie letnich upałów.

Przedstawiamy trzy przepisy na chłodnik – pyszną zupę, którą doceniamy głównie podczas upałów. Jednak można ją robić również o każdej porze roku. Proste w przygotowaniu przepisy pochodzą z książki Biruty Markuzy-Bienieckiej „365 zup”.

Chłodnik różowy

Składniki:

  • 1 l soku z kwaszonych ogórków;
  • 2 kwaszone ogórki;
  • 2 czerwone buraczki;
  • 3 jajka;
  • szklanka śmietany;
  • koperek;
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

Buraczki dokładnie umyj i ugotuj. Zmieszaj kwas z ogórków z wodą, dodaj połowę posiekanego koperku i zagotuj. W tym czasie buraczki obierz, pokrój w cienkie paski i dodaj do gotującego się kwasu z wodą. Ugotuj też jajka na twardo. Ogórki obierz i pokrój w talarki. W naczyniu, w którym będziesz podawać chłodnik, porządnie roztrzep śmietanę i zacznij powoli, stopniowo dolewać do niej ugotowany kwas – cały czas mieszając. Gdy już wlejesz i zmieszasz wszystko, dodaj ogórki, pokrojone w łódeczki jajka na twardo oraz resztę koperku. Następnie całość powinna się przestudzić w temperaturze pokojowej, a następnie trzeba ją umieścić w lodówce. Zupę podawać schłodzoną, na przykład z gotowanymi ziemniaczkami i smażonym boczkiem.

Chłodnik Bułgarski – Tarrator

Składniki:

  • 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego;
  • 4 łyżeczki oliwy;
  • 1 ogórek;
  • 2 młode cebulki razem ze szczypiorkiem;
  • pęczek rzodkiewek;
  • ząbek czosnku;
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Do naczynia, w którym będziemy serwować chłodnik, wlewany kefir (lub jogurt) i dodajemy oliwę. Jarzyny drobno kroimy (cebulki wraz ze szczypiorkiem) i dokładamy do zupy. Doprawiamy (niewielką) szczyptą soli i pieprzu. Całość lekko ubijamy trzepaczką sprężynową i schładzamy w lodówce. Przed podaniem talerze do zupy nacieramy ząbkiem czosnku i następnie nalewamy.

Chłodnik starolitewski

Składniki:

  • 2 młode czerwone buraczki wraz z liśćmi;
  • szklanka śmietany;
  • 2 ogórki;
  • 3 jajka na twardo;
  • pęczek szczypiorku;
  • natka pietruszki;
  • pęczek koperku;
  • 2 l kwasu chlebowego.

Sposób przygotowania:

Starannie myjemy buraczki i ich liście. Obieramy buraczki i gotujemy je, dodając pokrojone z grubsza liście i łodygi do gotującej się wody. Zmiękczone warzywa i liście buraków kroimy na drobne paseczki i wkładamy z powrotem do gotowego wywaru, do ostygnięcia. Do wody z burakami dodajemy kwas chlebowy, obrane i drobno pokrojone ogórki, posiekaną zieleninę i poszatkowane jajka na twardo. Do śmietany dokładamy łyżkę zupy, żeby ją zahartować, cały czas mieszając i dodając stopniowo kolejne łyżki zupy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy. Całość odstawić do ostygnięcia. Można serwować z gotowanymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.

Zobacz też:

Chłodnik - o czym pamiętać przy jego przygotowywaniu?

Czy chłodnik musi być gotowany?

Zazwyczaj jest, choć niekoniecznie. Na przykład chłodnik bułgarski - Tarrator - przygotowuje się bez gotowania.

Jak nie zważyć śmietany dodawanej do gorącej zupy?

Do śmietany dokładamy łyżkę zupy, żeby ją zahartować, cały czas mieszając i dodając stopniowo kolejne łyżki. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy.

Czym można zakwasić chłodnik?

Na przykład kwasem chlebowym, kefirem, sokiem z kwaszonych ogórków lub odpowiednią śmietaną.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi