Chłodnik można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdź 3 przepisy na zupy, które przyniosą ochłodę w czasie letnich upałów.
Przedstawiamy trzy przepisy na chłodnik – pyszną zupę, którą doceniamy głównie podczas upałów. Jednak można ją robić również o każdej porze roku. Proste w przygotowaniu przepisy pochodzą z książki Biruty Markuzy-Bienieckiej „365 zup”.
Chłodnik różowy
Składniki:
- 1 l soku z kwaszonych ogórków;
- 2 kwaszone ogórki;
- 2 czerwone buraczki;
- 3 jajka;
- szklanka śmietany;
- koperek;
- 0,5 l wody.
Sposób przygotowania:
Buraczki dokładnie umyj i ugotuj. Zmieszaj kwas z ogórków z wodą, dodaj połowę posiekanego koperku i zagotuj. W tym czasie buraczki obierz, pokrój w cienkie paski i dodaj do gotującego się kwasu z wodą. Ugotuj też jajka na twardo. Ogórki obierz i pokrój w talarki. W naczyniu, w którym będziesz podawać chłodnik, porządnie roztrzep śmietanę i zacznij powoli, stopniowo dolewać do niej ugotowany kwas – cały czas mieszając. Gdy już wlejesz i zmieszasz wszystko, dodaj ogórki, pokrojone w łódeczki jajka na twardo oraz resztę koperku. Następnie całość powinna się przestudzić w temperaturze pokojowej, a następnie trzeba ją umieścić w lodówce. Zupę podawać schłodzoną, na przykład z gotowanymi ziemniaczkami i smażonym boczkiem.
Chłodnik Bułgarski – Tarrator
Składniki:
- 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego;
- 4 łyżeczki oliwy;
- 1 ogórek;
- 2 młode cebulki razem ze szczypiorkiem;
- pęczek rzodkiewek;
- ząbek czosnku;
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do naczynia, w którym będziemy serwować chłodnik, wlewany kefir (lub jogurt) i dodajemy oliwę. Jarzyny drobno kroimy (cebulki wraz ze szczypiorkiem) i dokładamy do zupy. Doprawiamy (niewielką) szczyptą soli i pieprzu. Całość lekko ubijamy trzepaczką sprężynową i schładzamy w lodówce. Przed podaniem talerze do zupy nacieramy ząbkiem czosnku i następnie nalewamy.
Chłodnik starolitewski
Składniki:
- 2 młode czerwone buraczki wraz z liśćmi;
- szklanka śmietany;
- 2 ogórki;
- 3 jajka na twardo;
- pęczek szczypiorku;
- natka pietruszki;
- pęczek koperku;
- 2 l kwasu chlebowego.
Sposób przygotowania:
Starannie myjemy buraczki i ich liście. Obieramy buraczki i gotujemy je, dodając pokrojone z grubsza liście i łodygi do gotującej się wody. Zmiękczone warzywa i liście buraków kroimy na drobne paseczki i wkładamy z powrotem do gotowego wywaru, do ostygnięcia. Do wody z burakami dodajemy kwas chlebowy, obrane i drobno pokrojone ogórki, posiekaną zieleninę i poszatkowane jajka na twardo. Do śmietany dokładamy łyżkę zupy, żeby ją zahartować, cały czas mieszając i dodając stopniowo kolejne łyżki zupy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy. Całość odstawić do ostygnięcia. Można serwować z gotowanymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Zobacz też:
Chłodnik - o czym pamiętać przy jego przygotowywaniu?
Czy chłodnik musi być gotowany?
Zazwyczaj jest, choć niekoniecznie. Na przykład chłodnik bułgarski - Tarrator - przygotowuje się bez gotowania.
Jak nie zważyć śmietany dodawanej do gorącej zupy?
Do śmietany dokładamy łyżkę zupy, żeby ją zahartować, cały czas mieszając i dodając stopniowo kolejne łyżki. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy.
Czym można zakwasić chłodnik?
Na przykład kwasem chlebowym, kefirem, sokiem z kwaszonych ogórków lub odpowiednią śmietaną.