Brukselka to warzywo zdecydowanie za mało doceniane. Wiele osób jej nie lubi, choć jest zdrowa i pyszna. Zobacz, dlaczego warto ją jeść.
Jej oficjalna nazwa to kapusta warzywna brukselska. Co ciekawe, powstała prawdopodobnie w Belgii ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Uprawia się ją od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.
Brukselka – pełna zdrowia
Przede wszystkim zacznijmy od tego, że jest to warzywo niskokaloryczne. W 100 gramach ugotowanej brukselki jest zaledwie 36 kalorii. Jest ona źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen i potas, a także jest bogata w przeciwutleniacze i błonnik.
Ze względu na zawartość błonnik brukselka świetnie wpływa na nasz układ trawienny. Reguluje perystaltykę jelit, zapobiegając m.in. zaparciom. Warto również dodać, że warzywo to jest źródłem glukozynolanów, które mają działanie antynowotworowe. Jak pokazują badania częste spożywanie produktów bogatych w glukozynolany może zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka.
Warto również zaznaczyć, że ze względu na zawartość kwasu foliowego brukselka zalecana jest w diecie kobiet starających się o dziecko oraz będących w ciąży. Co ważne, specjaliści zalecają ją również mężczyznom w celu poprawy jakości nasienia.
Jak ugotować?
Gorzki smak i charakterystyczny zapach brukselki sprawia, że wiele osób zdecydowanie deklaruje, że nie lubi jej jeść. Jednak nie musi to być wina samej brukselki, ale nieodpowiedniego sposobu jej przygotowania.
Aby była ona smaczna należy dodać do wody, w której będzie gotowana odrobinę mleka lub cukru. Ponadto nie wolno wrzucać brukselki do już gotującej się wody, a także gotować ją krótko, koniecznie bez przykrycia.
Najlepszym sposobem będzie gotowanie na parze. Dzięki temu brukselka nie straci większości swoich wartości odżywczych. Warto podawać ją z dodatkiem słodkich sosów. Świetnie z jej smakiem będzie komponował się np. sos musztardowo-miodowy.
Zobacz też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!