Banany to odżywcza potęga, bogata w dodające energii węglowodany i zdrowy dla serca potas. Zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych, są lekkostrawne, pomagają w odchudzaniu, a do tego są bardzo wygodną przekąską.
W skrócie
Jeden średnio dojrzały banan (115 g) dostarcza około 113 kalorii, 0,851 g białka, 26,4 gramów węglowodanów, 5,31 g błonnika i 375 mg potasu.
Wartości odżywcze bananów
Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 100 g dojrzałych lub średnio dojrzałych bananów zapewnia:
- 98 kcal
- 0,74 g białka
- 0,29 g tłuszczu
- 21,2 g węglowodanów
- 4,62 g błonnika
- 326 mg potasu
- 0,209 mg witaminy B6
- 28 mg magnezu
- 12,3 mg witaminy C
- 0, 258 mg manganu
- 5 mg wapnia
Banany wspierają układ pokarmowy
Banany działają kojąco na jelita, są bogate w pektyny, które nie tylko pomagają obniżyć poziom cholesterolu, ale także normalizują pracę jelit. Dają uczucie sytości i mogą zmniejszać wzdęcia. Z kolei oporna skrobia zawarta w bananach ma działanie prebiotyczne – jest pożywką dla przyjaznych bakterii jelitowych i chroni przed rakiem okrężnicy.
Warto wiedzieć, że więcej pektyn i skrobi jest w mniej dojrzałych bananach.
Pozytywnie wpływają na serce
Banany są bogate w cenne mikroelementy, zwłaszcza w potas, który jest jednym z najważniejszych elektrolitów w organizmie. Potas pomaga regulować pracę serca, a także równowagę płynów, co jest kluczowym czynnikiem w zarządzaniu ciśnieniem krwi. Produkty bogate w potas, takie jak banany, pomagają obniżać ciśnienie krwi i chronią przed chorobami serca i udarami mózgu, co potwierdzają liczne badania naukowe.
Według jednego z badań zwiększenie spożycia potasu do 4,7 g dziennie powoduje mniejszą częstość występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych w przyszłości, z szacowanym zmniejszeniem udaru o 8-15% i zawału mięśnia sercowego o 6-11%
Ponadto banany zawierają sporą ilość magnezu, który również jest ważny dla zdrowia serca.
Pomagają na zgagę
Niedojrzałe banany pomagają neutralizować kwas żołądkowy, a zawarty w nich związek roślinny, leukocyjanidyna, zwiększa grubość błony śluzowej żołądka. Oznacza to, że banany, o ile są dojrzałe, mogą być przydatnym dodatkiem dietetycznym dla osób ze zgagą.
Banany mogą pomóc w utracie wagi
Banany mają kilka cech, które powinny zainteresować osoby, które się odchudzają. Przede wszystkim są stosunkowo niskokaloryczne i zawierają sporo błonnika. Przeciętny banan ma nieco ponad 100 kalorii, a jednocześnie jest bardzo pożywny i sycący.
Badania wykazują, że spożywanie większej ilości błonnika z warzyw i owoców, takich jak banany, wiąże się z niższą masą ciała i utratą wagi. Ponadto niedojrzałe banany dzięki wysokiej zawartości opornej skrobi są bardzo sycące i mogą zmniejszać apetyt.
Poprawiają nastrój
Chociaż badania na zwierzętach sugerują możliwy związek między spożywaniem bananów a poprawą nastroju, nie jest jasny mechanizm tego działania.
Banany zawierają tryptofan, aminokwas, który organizm przekształca w dającą dobre samopoczucie serotoninę. Wiadomo, że ta substancja chemiczna w mózgu pomaga się zrelaksować, poprawia nastrój, zmniejsza niepokój i ogólnie sprawia, że czujemy się szczęśliwsi. Jednak bardzo trudno jest podnieść poziom tryptofanu we krwi samą dietą.
Banany zawierają także kilka rodzajów silnych przeciwutleniaczy, w tym dopaminę i katechiny. Są one związane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszone ryzyko chorób serca i chorób zwyrodnieniowych. Jednak powszechnym nieporozumieniem jest to, że dopamina z bananów działa w mózgu jako substancja zapewniająca dobre samopoczucie. W rzeczywistości dopamina z bananów nie przekracza bariery krew-mózg. Działa po prostu jako silny przeciwutleniacz, ale nie wpływa na hormony czy nastrój.
Dodają energii
Banany zawierają cukier w postaci sacharozy, fruktozy i glukozy w połączeniu z błonnikiem, dzięki czemu dostarczają natychmiastowego, ale trwałego zastrzyku energii. Ponieważ są bogate w potas, wspierają mięśnie podczas ćwiczeń i mogą zmniejszać ryzyko skurczów. Są cenną przekąską zarówno przed, jak i podczas długotrwałych, intensywnych ćwiczeń.
Przeczytaj też:
- Najlepsze sposoby na mrożenie bananów
- Źródła potasu w żywności: Jakie są najlepsze? Do czego potas jest potrzebny?
- Borówki amerykańskie – właściwości zdrowotne
- Jabłka: wartości odżywcze i najważniejsze korzyści zdrowotne
- Papryka: Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
- Brokuły: Surowe czy gotowane? Jakie są zdrowsze?
- 10 zdrowych produktów bogatych w antyoksydanty