Awokado można coraz częściej spotkać w polskich sklepach. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Słyszeliście kiedyś o owocu, który nazywa się smaczliwka wdzięczna?
Pod tą uroczą nazwą kryje się dobrze wszystkim znane awokado. Wykopaliska dowodzą, że owoc ten używano już 7000 lat p.n.e. Jego kraj pochodzenia to południowy Meksyk, ale stosunkowo szybko rozpowszechnił się w Amerykach: od Północnej – przez Środkową – aż do Południowej. Współcześnie awokado jest uprawiane głównie w Ameryce Północnej (76% światowej produkcji), Afryce (11%), Azji (9%) i południowej Europie (2%).
Awokado, czyli samo zdrowie
Na początku warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do większości popularnych owoców awokado zawiera bardzo mało cukrów prostych. Jest za to bogatym źródłem dobrych dla organizmu człowieka jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co ważne, zawartość omega-9 w awokado sięga średnio nawet 20-30%.
Ponadto owoc ten obfituje również w nienasycone kwasy tłuszczowe omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze są bowiem kluczowe w procesie przyswajania przez organizm innych cennych składników. Dobrym przykładem są pomidory. Nasz organizm przyswoi 4 razy więcej antyrakowego likopenu z pomidorów, jeśli zjemy je jednocześnie z awokado np. w sałatce.
Warto dodać, że awokado zawiera znaczne ilości potasu (co ciekawe ma więcej tego minerału niż banany), który reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten jest także wspaniałym źródłem witamin C, E i A czyli silnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwnowotworowe oraz witamin z grupy B (wśród nich szczególnie cenny jest kwas foliowy, który wskazany jest m.in. w diecie kobiet w ciąży i w wieku rozrodczym). Włączenie awokado do codziennej diety dobrze wpłynie też na nasze oczy, zawiera ono bowiem, korzystne dla profilaktyki dobrego widzenia, luteinę i zeaksantynę.
Zielone masło
Ze względu na swoją specyficzną, tłustą konsystencję awokado przypomina masło. Jego smak sam w sobie jest dość nijaki, ale warto się do niego przekonać. W połączeniu z przyprawami i cytryną staje się naprawdę pyszny. Najczęściej robi się z niego różnego rodzaju pasty, np. świetnie smakować będzie na chrupiącym toście lub świeżej kajzerce.Co ciekawe od wieków stosuje się je w kuchniach ludowych. W Japonii używane jest jako składnik wegetariańskiego sushi. W Brazylii popularne są napoje mleczne z awokado i lodem, a w Meksyku króluje danie o nazwie guacamole, czyli pyszna pasta z awokado, pomidorów i cebuli.
Zobacz też: