Acerola – co to za owoc?

Acerola - co to jest/ fot. Manu Camargo unsplash.com

Acerola uprawiana jest w krajach tropikalnych. W domu można hodować ją w doniczce. Zobacz, dlaczego warto ją jeść.

Naukowa nazwa tego owocu to malpigia granatolistna. Znana jest także jako nadgwiazdka granatolistna lub wiśnia z Barbados. Występuje głównie w południowej części Ameryki Północnej (Teksas, Meksyk), Ameryce Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej.

W Polsce niektórzy hodują ją w domu. Acerola nie ma wysokich wymagań, jeśli chodzi o rodzaj gleby. Nie powinna być jedynie narażona na długotrwałe mrozy lub wilgoć. Warto dodać, że owoce pojawiają się dopiero po 3–4 latach hodowli. Krzaki aceroli rodzą małe owoce o mocnym czerwonym lub purpurowym kolorze, przypominające nasze polskie wiśnie lub czereśnie. 

Acerola – właściwości odżywcze

Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze i prozdrowotne acerola wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Jej owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, zostawiając daleko w tyle popularną w Polsce cytrynę. Wielu specjalistów uznaje acerolę za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Co ciekawe, najwięcej witaminy C znajduje się w niedojrzałych owocach aceroli.

Ponadto zawiera ona również:

  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • białko, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor
  • kwas jabłkowy
  • kwas foliowy
  • potas, sód, cynk
  • beta-karoten 
  • flawonoidy
  • kwasy tłuszczowe

Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych acerola pobudza organizm do produkcji przeciwciał i chroni go przed wolnymi rodnikami. Dlatego warto stosować ją w profilaktyce chorób nowotworowych, miażdżycy, choroby Alzheimera oraz innych chorób wieku starczego. Spożywanie jej owoców regularnie, pozytywnie wpłynie też na pracę nerek i serca.

Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w aceroli spowalniają uwalnianie cukru do krwiobiegu i w rezultacie mogą zapobiec wahaniom cukru we krwi. Dlatego acerola może okazać się przydatna w diecie osób cierpiących na cukrzycę. 

Jak ją jeść

W Polsce najbardziej popularny jest sok z aceroli. Można go kupić w aptekach lub sklepach ze zdrową żywnością. Wystarczą jedynie 2 łyżeczki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Po otwarciu należy przechowywać sok w lodówce (maksymalnie przez 3 tygodnie). Warto zapamiętać, że soku nie należy dodawać do gorących napojów, ponieważ pod wpływem wysokich temperatur traci on swoje prozdrowotne właściwości.

W sprzedaży dostępne są również suplementy w postaci tabletek lub proszku. Proszek można dodać np. do zdrowych koktajli (tzw. shake’ów).

Zobacz też:

Powiązane

Przepisy z PRL-u: Jak zrobić domowe krówki?

Czy trzeba zapylać pomidory w tunelu? Wyjaśniamy

Haubice M777 – królowe pola bitwy pomagają Ukrainie